L’Ana Maria Sànchez va néixer a Salamanca el 28 de febrer de l’any 1983. Diplomada en teràpia ocupacional, des de l’any 2008 imparteix classes d’informàtica (noves tecnologies de la informació) a L’espai, el centre social d’activitat i formació de la Fundació Crèdit Andorrà.
–Com neix el programa ‘Envelliment saludable’?
–El programa va néixer l’any 1999 amb un objectiu principal: apropar les noves tecnologies de la informació i de la comunicació al col·lectiu de la gent gran. En aquell moment vam començar organitzant cursos d’iniciació i ampliació a la informàtica.
–En què consisteix?
–Amb la finalitat d’aportar eines i mitjans per incidir positivament en la consecució del benestar de les persones majors de 60 anys es va posar en marxa L’espai. S’hi imparteixen diferents cursos relacionats amb les noves tecnologies, idiomes, o fins i tot història d’Andorra. També es fan tallers preventius sobre salut i altres xerrades o activitats culturals que afavoreixen un envelliment saludable, però en aquest cas juguem amb la digitalització.
–Per què és beneficiós per a la gent gran?
–Els diferents cursos i tallers que es realitzen, donen l’oportunitat de fer més independent a la gent gran, de mantenir-se actius, aprendre, relacionar-se amb els companys i ajudar-los a l’hora d’utilitzar les noves tecnologies.
–Els punts del taller es van actualitzant a mesura que avança la tecnologia i els sistemes o sempre segueix el mateix recorregut?
–Els cursos es van actualitzant perquè els sistemes operatius van canviant i perquè la societat canvia i apareixen noves necessitats i interessos per part dels usuaris. Un exemple seria els tràmits amb el certificat digital de Govern, que també treballem en aquests tallers.
–Quin ‘feedback’ rebeu dels assistents?
–Molt positiu. Les noves generacions que arriben a l’edat de jubilació tenen un gran interès per mantenir-se actius, continuar aprenent i dedicar temps a les activitats que motiva a la majoria.
–Heu notat un increment en les places cobertes?
–Cada any tenim més usuaris. En algunes classes, fins i tot, tenim llista d’espera.
–S’està treballant en algun projecte similar sobre les noves tecnologies per als padrins?
–Des de L’espai sempre procurem programar cursos o formacions que responguin a la demanda dels usuaris. Per exemple, aquest any hem ofert formacions del certificat digital que promou el Govern i, en un futur, preveiem impartir cursos per utilitzar la banca online de manera autònoma.
–De quina edat és la persona més gran que acudeix als cursets?
–Les nostres activitats estan dirigides a persones a partir de 60 anys. Actualment, la persona més gran té 87 anys, però hem tingut alumnes que superaven els 90 anys, la qual cosa és molt positiu.