El Consell de Ministres va aprovar dimecres la licitació, per tràmit urgent, de l’estudi destinat a l’elaboració d’un sistema d’informació integral per a l’Administració de la Justícia.
En realitat ha donat llum verd a l’inici del pla de xoc de modernització de la justícia, un pla destinat, tal i com va explicar el cap de Govern en el discurs d’orientació política a dotar el poder judicial dels mitjans necessaris per augmentar-ne l’eficàcia i l’eficiència.
El primer pas se centra en les millores tecnològiques que han de permetre la creació de l’expedient electrònic judicial o la gestió centralitzada de la comunicació. En aquesta línia, el Govern, a demanda del Consell Superior de la Justícia, ha aprovat la licitació de l’estudi destinat a l’elaboració d’un sistema d’informació integral per a l’Administració de Justícia.
La necessitat d’actuar amb celeritat ha motivat que la modalitat de contractació sigui un concurs públic urgent. En paral·lel, també s’ha procedit a la licitació d’un equipament de videoconferència per a l’administració de justícia. Aquest procediment ha de permetre realitzar certes declaracions de testimonis, denunciats o pèrits que no es trobin en territori andorrà.
La modalitat de contractació urgent obeeix fet que durant la propera tardor, diverses jurisdiccions necessiten utilitzar la videoconferència i en cas de no disposar-ne es veuran en l’obligació de suspendre algunes vistes, ocasionant retards.
S’ha de fer una lectura positiva de la iniciativa, perquè la lectura de la realitat actual és negativa, amb un sistema judicial en constat col·lapse, la qual cosa suposa un greu perjudici per als ciutadans, especialment per a aquells que han guanyat on plet i veuen com l’execució de la sentència no s’acaba de fer, o en casos de morositat o deutes on els grans perjudicats són, precisament, els perjudicats per les accions fora de la llei.
La justícia necessita fer capgirar el mitjó. Des de la Constitució s’han renovat tots els òrgans i la justícia sempre ha quedat al marge, quedant en un estat constant obsolet i amb falta de recursos, extrem que ara és més difícil d’afrontar per la conjuntura econòmica desfavorable. Un dels principals problemes que pateix el sistema judicial és el gran volum de casos a tractar amb un personal limitat. A final de l’any passat, el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), aleshores Lluís Montanya,va aprofitar l’obertura del curs judicial per queixar-se públicament de la falta de recursos, sobretot humans. La justícia té feina i hi ha molta feina per fer en la justícia.
Per a més informació consulti l’edició en paper.