Ho explicàvem va vuit anys, al 2003. L’Àrea de Museus i Monuments va posar en marxa per a la temporada turística un programa d’activitats molt interessants i innovadores, amb l’objectiu de potenciar el turisme cultural, sobretot per oferir al visitant la riquesa artística de què gaudeix Andorra (especialment pel que fa al romànic). Lamentàvem i lamentem que la majoria dels monuments estiguin tancats i que no hi hagi una programació i una potenciació d’aquesta activitat. Hi ha exemples molt a prop nostre quant a l’increment de les visites amb la posada en marxa d’aquestes activitats o la consecució que el romànic sigui considerat Patrimoni de la Humanitat. Establir tot un programa d’activitats, diürnes i nocturnes, potenciar les visites als monuments, organitzar circuits de museus amb un preu únic per a totes les visites… destacar aquesta altra cara d’Andorra és una tasca necessària, ja que implica uns objectius amplis i una visió global de la potencialitat turística en el sector cultural.
La Vall de Boí ha sabut treure profit, i molt, de la catalogació per part de la Unesco. A Andorra encara hi estem discutint el pla de gestió de la vall del Madriu, i sort hi ha de la paciència de la Unesco, que deu seguir amb incredulitat com un tema de gran impacte i positiu per a qualsevol s’ha convertit en un debat sense final amb matisos polítics que intoxiquen una resolució final.
El ministre de Turisme, Claudi Benet, s’ha entestat en una implicació global, que inclou als ciutadans, perquè el turista s’hi trobi a gust. És una bona iniciativa, que depèn de molts factors: la satisfacció a la feina de la persona que treballa de cara al visitant, la bona predisposició del ciutadà, i una oferta àmplia i adaptada a les necessitats dels qui han elegit Andorra com a destí d’uns dies d’oci.
Però si bé hi ha activitats que no estan sotmeses a horaris ni a l’atenció al públic, n’hi ha que sí, i que estan sent descuidades. No pot ser que un visitant, atret per una proposta d’un catàleg turístic, es trobi un monument, una església i un museu tancat. Això és el que denuncien els cònsols en una carta que serà lliurada a la titular de Cultura, Susanna Vela. Volen que es prevengui la contractació de guies eventuals per als monuments i esglésies, i expressen el seu malestar pel fet que els horaris no estan combinats amb les èpoques de màxima afluència de turistes, com va passar pel pont de la Puríssima quan, segons els dirigents locals, els museus que depenen del Govern estaven tancant. Es tracta d’un problema econòmic, de qui paga, però inversemblant per a un país que basa la seva riquesa en el turisme i que vol potenciar aquesta riquesa patrimonial encara tant poc coneguda i molt apreciada per un públic concret que selecciona els seus viatges en funció de l’atractiu cultural. I aquest és, precisament, un turisme de qualitat.
Per a més informació consulti l’edició en paper.