Es busca talent jove i amb ganes d’integrar-se en una estructura empresarial del país. I a l’altra banda, es busquen empreses disposades a apostar per estudiants sense experiència amb potencial per explotar. El resultat d’aquesta sinergia va confluir en la creació del primer Fòrum Estudiants-Empresa, que es va celebrar el desembre passat al Centre de congressos de la capital.
L’activitat, organitzada pel Govern, pretenia posar en contacte el col·lectiu d’estudiants d’ensenyament superior amb les empreses andorranes, i alhora buscava estabilitzar el mercat laboral amb els talents que han anat a estudiar fora.
La celebració del Fòrum pretenia limitar els treballadors amb potencial a l’estranger. I és que segons un estudi del CRES realitzat entre el 1997 i el 2007 només entre un 20% i 30% de les persones que cursen estudis fora retornen a exercir al Principat. És una xifra molt baixa, massa baixa, perquè cap país pot prescindir dels joves formats i amb talent. Precisament ahir, l’expert en auditoria i assessoria d’empreses, Josep Maria Gassó va fer unes declaracions en la mateixa línia, defensant que el creixement econòmic d’Andorra a mitjà i llarg termini passa obligatoriament per aconseguir tenir una indústria del coneixement potent. Igualment, l’economista i soci de RSM Gassó, Ferran Benazet, es va mostrar contundent en assegiurar que és important lluitar pels alumnes pre i post universitaris amb una qualificació contrastada, per tal que els joves que es formin al país no marxin. És una regla de tres sense discussió. No només és preocupant que Andorra no sigui atractiva per als joves amb talent, sinó que com a país el Principat no pot desaprofitar la inversió que es fa en educació i formació i permetre que els joves exerceixin aquesta formació en altres països. A la problemàtica que suposa ja la rotació de la població immigrant pel que fa a fidelització dels empleats per part de les empreses, s’ha d’afegir aquesta situació tant característica andorrana, que és que els joves no veuen Andorra com un país d’oportunitats per desenvolupar-se professionalment.
¿Com s’aconseguix l’objectiu? No hi ha un altre camí que l’obertura, aconseguir que empreses de prestigi i d’alt valor afegir vegin Andorra com una plaça atractiva per instal·lar-se, però amb l’actual legislació això és una empresa impossible. Avui mateix publiquem les manifestacions del president del Gremi de Joiers, que explica que les grans marques de la joieria no estan disposades a venir a Andorra sense tenir el control de les societats. Es pot extrapolar a la resta de sectors, i ja sabem quin és el camí que s’ha de recórrer.
Per a més informació consulti l’edició en paper.