Quan el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, es va plantar i va exigir a Andorra els compromisos amb l’OCDE per deixar de formar part de la llista negra de paradisos fiscals de l’organització, una tempesta va caure sobre Andorra en forma de mals presagis. Sarkozy no va suggerir, sinó que va exigir un moviment difícil en aquells moments, emparat des de l’ombra pel Govern espanyol, a qui ja li anava bé que el president francès donés la cara davant un tema que era i és de més interès per a Espanya.
Doncs bé. S’han signat els intercanvis d’informació fiscal exigits i fins a la data, que se sàpiga, només existeix una demanda concreta. Andorra ja no és un paradís fiscal, però l’economia segueix la seva evolució marcada bàsicament per la pinça de la crisi econòmica. Caldria pensar, almenys així ho manifesten els representants dels bancs, que no hi ha hagut una fugida massiva de dipòsits, com també s’ha d’entendre que el context actual no és gens propens per a l’arribada important de diners.
Una situació similar s’ha produït amb l’acord monetari amb la UE. Ningú el volia, però Brussel·les sí. Andorra té la capacitat de negociació limitada i la maniobra no és fàcil per als nostres polítics. Suïssa també passa pel mateix adreçador, i s’hauria de ser molt il·lús per pensar que es poden aconseguir cotes més altes que el país helvètic.
De moment, hi ha un respir davant la promesa de què l’arribada d’entitats financeres estrangeres a Andorra no serà un mer tràmit per fer una competència deslleial, i l’acord signat ha de fer de filtre per assegurar que la plaça andorana no es converteix en un niu d’oficines que operin sense aportar riquesa al país.
També és clar que el sector financer s’hi troba davant un escenari nou, i que en molt poc temps s’ha trobat amb una legislació diferent a la qual s’ha d’adaptar.
Els bancs andorrans ho han entés perfectament. Una part del negoci es troba a l’exterior, i l’externalització és l’aposta que estan posant en marxa, amb la presència tant a Europa com a l’Amèrica Llatina. El sector financer no es pot quedar tancat, i ha de saber buscar les oportunitats que es brinden des de l’exterior.
Ahir, Banca Privada d’Andorra es va convertir en la primera entitat andorrana que obté una llicència bancaria per operar a Espanya. Ho farà a través de l’adquisició de Banco Madrid, amb el repte de creixement del grup a Espanya i a Amèrica Llatina. Els bancs han proporcionat riquesa i han ajudat al creixement d’Andorra, i la nova estratègia ha de permetre assegurar aquesta prosperitat.
Per a més informació consulti l’edició en paper.