Doncs ja va arribant l’hora d’anar dient les coses pel seu nom i de posar les cartes a sobre de la taula, desvetllar el joc que cada un dels partits polítics que concorren a les eleccions en allò que respecta l’avortament. Breu, el posicionament de les formacions si pot ser el real i no el postural.
Ens trobem amb l’heterogeni el bloc del sí a la despenalització, amb quatre partits, en què es destaca la facció més conservadora i difusa representada pels Demòcrates de Xavier Espot, que continuaran treballant per a despenalitzar-lo i que sigui compatible amb el coprincipat. Tebi posicionament d’Acció, tot i la seva vocació despenalitzadora. I per rematar aquest bloc les dues posicions més proclius a avançar més en aquest assumpte: Concòrdia i PS-SDP+. Els primers advoquen per un avortament lliure amb seguretat mèdica i els segons, socialdemòcrates+progressistes defensen l’avortament lliure, amb seguretat mèdica, realitzable al país i inclòs en el catàleg de serveis de la CASS. Sense cap mena de dubte el posicionament més ambiciós.
A l’altra banda del riu, els del quasi que sí… però no. Andorra Endavant i Liberals. La formació de Carine Montaner diu estar a favor de l’avortament, però també de no desquadrar el coprincipat i tanca el tema apuntant que això ja està cobert pel Servei d’Atenció Integral a la Dona. Del seu costat Liberals, un cop feta la referència a estar en la línia dels tres supòsits, amb la boca petita, deixa clar que l’avortament no és un tema prioritari. Punt.
En resum i en general, el posicionament de les forces polítiques andorranes sembla un dégradé de colors, en el que el més intens i visible ve representat pel PS-SDP+. I d’allà, la paleta es va difuminant fins a desaparèixer.