Els cònsols de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp van acordar, juntament amb el Govern, l’aturada dels treballs per tancar el pla de gestió de la vall del Madriu abans de l’inici de la campanya electoral última. En aquell moment, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar que es tractava de «la decisió més assenyada», i va definir-la com «un parèntesi obert en les converses», que tornaran a endegar-se «l’endemà de les eleccions», segons va informar.
Rosa Ferrer, en representació de les quatre parròquies, va manifestar que els cònsols i el Govern havien acordat «posposar el treball» i continuar-lo «després de les eleccions» davant de la convocatòria per al 3 d’abril. La cònsol va assegurar que, malgrat aquesta aturada, totes les parts estan d’acord en tancar el text abans de les properes eleccions comunals. A més, tant Ferrer com el propi cap de Govern es van mostrar convençuts en arribar a un acord també abans del febrer de l’any vinent, data posada com a termini per la Unesco per tenir enllestit un pla de gestió.
No hi ha més temps per dilatar l’acord, Ahir el cap de Govern, Toni Martí, va anunciar que el pla de gestió del Madriu, que els comuns aprovaran en les pròximes sessions, estarà operatiu a la tardor, abans del termini marcat per part de la Unesco, i va ratificar que no veu cap punt conflictiu.
Resulta obvia la postura de l’actual cap de Govern, ja que es tracta del text que va defensar quan era cònsol d’Escaldes-Engordany, ja que els comuns reivindiquen les competències sobre la zona, i el Govern quedarà ubicat en un Consell Assessor, de caràcter consultiu, en el qual també hi seran els propietaris privats, un representant de la Unesco i un de les associacions de defensa de la natura
Es tracta d’un afer que ha resultat vergonyós. Sense anar més lluny, la Seu està lluitant per la candidatura de la catedral com a patrimoni de la humanitat per la Unesco, que té tot el suport de l’administració turística espanyola.
El que en realitat és un premi i una ocasió única, a Andorra s’ha convertit en un conflicte que, tot i les bones paraules, ara per ara encara no està tancat, tot i la bona voluntat expressada per l’Executiu i pels comuns implicats.
De fet, ni tan sols s’ha explotat a nivell turístic els encants d’aquesta vall que ha estat reconeguda per la Unesco com una zona única. Es parla molt d’estratègies de turisme i d’explotar la riquesa natural i patrimonial, però el què ha passat a la vall de Madriu és un clar exemple de com no s’han de fer les coses.
No entrarem ara a enjudiciar el text de l’acord, que avui reproduïm parcialment, però si què s’exigeix, d’una manera definitiva, que totes les parts trobin l’equilibri que permeti que un bé declarat patrimoni de la humanitat tingui el tracte que es mereix, aparcant les diferències per evitar també acabar amb la paciència de la Unesco, que ha de seguir amb sorpresa la resolució de l’acord.
Per a més informació consulti l’edició en paper.