Ahir el Comú de Sant Julià va avançar quines són les seves intencions pel que fa a l’Espai Lauredià d’Arts Escèniques, més conegut com a Trivium, sobre el qual s’han escampat moltes especulacions, la més plausible que acabaria tancat per exigències pressupostàries perquè el nombre d’alumnes no s’ajusta al cost de manteniment d’aquesta oferta cultural. Segons la corporació local, la crisi que travessa el centre per l’actual conjuntura econòmica no ha permès assolir la previsió que es va fer en el moment de la seva creació, ara fa cinc anys. El Comú precisa que esperava assolir una quota de 366 inscrits per poder assumir la continuïtat del projecte però en el darrer curs, 2011-2012, només 48 alumnes es van matricular a l’escola de música, dansa i teatre.
Aquesta situació va anar generant un dèficit de 176.000 euros, xifra que el consistori no pot assumir i que el porta a prendre la decisió de valorar un projecte diferent i buscar alternatives més sostenibles que donin resposta als infants de la parròquia.
Ahir, la consellera laurediana de Cultura, Maria Servat, va ser molt més precisa i clara, i va anunciar que el Comú de Sant Julià de Lòria ha decidit reestructurar l’Espai Lauredià d’Arts Escèniques Trivium per garantir-ne la seva continuïtat. Servat va indicar que s’ha optat per reduir el nombre de professors, de nou a sis i rebaixar també les hores de classe. D’aquesta manera es podran reduir també les quotes que paguen els alumnes, i així s’espera poder captar més inscrits i fer més rendible el projecte. Com a novetat, també es permetrà que els alumnes s’apuntin a una sola disciplina i que no estiguin obligats a fer alhora teatre, música i dansa com fins ara. Amb totes aquestes modificacions la consellera calcula que el pressupost es podrà reduir dels 263.000 euros fins als 116.000.
Es tracta d’una decisió salomònica, potser la única, perquè ens consta que el Trivium havia estat a punt de desaparèixer en un moment, en ple agost, en què seria molt difícil per a pares i alumnes buscar una alternativa a un espai que va néixer amb moltes aspiracions que s’han anat diluint també en part per l’escassa demanda d’usuaris.
En total es retalla la meitat del pressupost, disminueix el nombre de professors i les hores lectives. Un Trivium més ligth lluny del repte amb el que va ser creat. La cultura sempre ha estat la ventafocs per on passar la tisora, no a Sant Julià, a tot arreu, perquè sovint els polítics i gestors obliden amb facilitat que la cultura i educació és una inversió a llarg termini. Almenys, però, el Trivium segueix viu.
Per a més informació consulti l’edició en paper.