L’objectiu del Moneyval, constituït el 1997, és que els seus membres disposin d’un sistema eficaç per controlar el blanqueig i el finançament del terrorisme i que respectin les normes internacionals en aquesta matèria. Aquest control s’efectua a través d’informes periòdics per països sobre el compliment dels estàndards internacionals. Andorra, i especialment el Govern, té en aquests moments una agenda de prioritats molt clares. En l’àmbit més intern fer front a la crisi econòmica, i de fet dimecres el Consell de Ministres va donar sortida a diverses mesures que tenen aquest objectiu i que han estat recollides –com avui informen– amb àmplia satisfacció pels sectors afectats. Un altra cosa serà que una excessiva obsessió per l’economia faci oblidar al nou Executiu que hi ha també afers socials que no poden quedar de banda, per molt que l’economia sigui ara la prioritat.
Des del punta de vista exterior el gabinet de Martí té dues patates calentes sobre la taula. Signar sí o sí l’acord monetari sense ambigüitats, perquè aquestes no seran permeses per la UE per molt que s’hagi volgut fer veure que era un caprici de l’anterior Govern socialdemòcrata. Europa no està per a grans concessions, i el Principat és conscient que el sostre està baix i que la negociació serà dura. L’altre afer exterior està relacionat amb el Moneyval. El Govern s’aferra al tràmit d’extrema urgència per impulsar els canvis legislatius perquè abans del 26 de maig el Moneyval examini amb bona nota el Principat. Dimecres el Consell de Ministres va aprovar la proposta de ratificació del Conveni de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, fet a nova York el 15 de novembre del 2000 i firmat per Andorra el 2001. El Govern també va aprovar unes modificacions purament tècniques de la Llei de cooperació penal i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional. El Consell General Extraordinari haurà s’haurà de celebrar el dia 24 o 25 de maig.
El març passat l’equip d’avaluadors del Moneyval van recopilar informació que està servint per elaborar el seu informe sobre el grau d’acompliment per part d’Andorra en matèria de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Al llarg de la seva estada a Andorra els avaluadors del Moneyval van mantenir una seixantena d’entrevistes amb representants de diverses institucions i entitats andorranes.
Andorra no hauria de tenir cap problema ja que sempre ha demostrat una exquisida escrupolositat en tot el que es refereix a blanqueig de diner negre, aquell que prové del terrorisme o del narcotràfic. El que convé és que el paquet legislatiu no deixi escletxes que faciliti l’actuació de les xarxes organitzades. En aquest cas, però, la dificultat més gran és el temps, ja que el Govern gairebé no disposa d’aquest temps per aconseguir impulsar els canvis necessaris, si bé la bona predisposició al Consell General ha de facilitar que se superi aquest examen.
Per a més informació consulti l’edició en paper.