El nou reglament d’organització i funcionament dels comuns amplia i millora el reglament vigent anteriorment, que datava de l’any 1995. Aquesta nova normativa estableix els drets i deures dels consellers de comú, entre els quals el de retribució mensual, que fixa el consell de comú i que ha de ser en funció de la càrrega de treball i la complexitat de les tasques assignades. El reglament posa per escrit com s’elegeixen i les competències de cadascun dels òrgans comunals, que són el consell de comú, la junta de govern, els cònsols major i menor i els consellers major i menor, i les comissions.
El nombre de consellers de comú se segueix fixant entre 10 i 16 i, en canvi, s’inclouen els consellers majors i menors, a més dels cònsols, com a membres mínims de la junta de govern, que s’ha de reunir com a mínim un cop al mes.
Per primer cop s’estableix que les sessions de consell de comú són públiques, però s’introdueix la possibilitat que puguin ser a porta tancada en determinats casos d’interès parroquial, prèvia aprovació per majoria absoluta. Alhora, poden ser secrets el debat i la votació dels assumptes que puguin afectar el dret a la intimitat.
El nou reglament crea la possibilitat que els consellers puguin formar grups polítics comunals d’un mínim de dos consellers, que hauran de nomenar un president, i que en cas que un conseller deixi de pertànyer a un determinat grup, s’integrarà al grup mixt. Cada grup polític tindrà atribuït un espai per a desenvolupar la seva tasca i, dins de les possibilitats pressupostàries del comú, aquests espais hauran de comptar amb els mitjans necessaris materials que assegurin la dignitat i l’eficàcia del treball dels consellers.
Però política és política. A banda de la gestió quotidiana als comuns també es fa política, almenys així ho va denunciar ahir el PS, que es queixa de les traves que es troba per treballar en algunes corporacions locals.
La llei electoral dóna majoria absoluta al partit vencedor, per la qual cosa la representativitat de la minoria es limita a fer la seva missió de control i a expressar-ne la seva opinió. Ahir el PS va acusar alguns comuns –alguns més que d’altres– de falta de transparència i d’ignorar les demandes de l’oposició. Alguns poden considerar aquesta denúncia com una pataleta, d’altres com una queixa amb arguments sòlids. La democràcia és pluralitat, i malgrat les diferències polítiques i ideològiques en moments tant delicats seria bo comptar amb totes les opinions i tendir cap un treball comú. Queda enlaire el discurs més profund sobre el repartiment dels consellers.
Per a més informació consulti l’edició en paper.