La presentació dels comptes per part de les empreses continua sent confús, no tant per falta d’informació, sinó per manca de voluntat. Andorra no és de moment un país homologable en aquest àmbit, i l’Executiu ignora totalment quins són els ingressos particulars i globals de les empreses nacionals.
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ja es va oposar en el seu moment a les modificacions del Govern de DA, en no estar d’acord en què s’augmentés el llindar econòmic de 100.000 a 150.000 euros que marcava l’obligatorietat per als empresaris a presentar la comptabilitat dels seus negocis. La comptabilitat per a les empreses és una eina absolutament necessària per a la seva pròpia organització i administració, i els avantatges de portar al dia la comptabilitat són conèixer per una banda la situació econòmica en cada moment i per l’altra poder disposar d’informació per facilitar la presa de decisions. Per això és important que l’Executiu disposi de les màximes dades possibles que facilitin la presa de decisions, una possibilitat que quedarà minvada en augmentar el llindar econòmic a 150.000 euros.
Deixant de banda la xifra en concret, davant aquesta nova situació el Departament d’Economia va presentar ahir els canvis que s’han introduït en el Reglament de formulació dels comptes anuals consolidats i en el Pla general de comptabilitat arran dels últims canvis legislatius. El model de règim simplificat ha patit diversos canvis perquè sigui més fàcil introduir les dades i, com que s’ha apujat el llindar per acollir-s’hi fins a 600.000 euros, s’estima que el podran utilitzar un 60% de les empreses del país. Una altra de les novetats és que les empreses que no estiguin obligades a dipositar els comptes hauran de presentar obligatòriament una declaració jurada amb la seva xifra total d’ingressos, per justificar que no superen els 150.000 euros. D’altra banda, el director d’Economia, Albert Hinojosa va especificar que estan ultimant un pla d’inspecció per començar a sancionar els empresaris que no van presentar la comptabilitat del 2010 tot i que hi estaven obligats, i que podran ser sancionats amb multes d’entre 600 i 2.000 euros, una xifra que no sembla excessivament dissuasiva. Tot fa pensar que és necessari un canvi de mentalitat en un país en què molts empresaris pensen que presentar els seus comptes és com exposar-los en un aparador públic i que es trobaran en una situació de desempar pel que fa a les seves obligacions tributàries. Res a veures, ja que es tracta d’un mecanisme que s’utilitza a tota Europa independentment del color polític que està al poder i que ajuda a les polítiques econòmiques.
Per a més informació consulti l’edició en paper.