La reforma de la llei de la CASS, pactada per tots els grups parlamentaris, va suposar un canvi de filosofia substancial, que ara, en moments de crisi i amb menys recursos per part de la parapública, apareix com a poc adaptada als temps actuals. La reforma va introduir l’afiliació obligatòria per a tota activitat remunerada –treballadors i empresaris– i va eliminar el concepte de cotització voluntària, que s’aplicava per a aquells joves que complien els 18 anys i que volien continuar sota la cobertura sanitària de la seguretat social. També, amb el funcionament de la reforma, s’ha vist que la quota obligada per als treballadors autònoms tampoc està adaptada a la realitat d’aquest col·lectiu, ja que quasi els 500 euros fixos mensuals suposa per a molts els llindar de la rendibilitat del negoci, i potser caldria una visió més flexible que anés lligada en funció dels ingressos individuals.
Un altra col·lectiu que ha alçat la veu és el dels joves, els que estan en atur i els que es troben cursant estudis superiors. Ambdós queden fora de les prestacions de la CASS perquè no poden cotitzar. Va ser un dels temes de campanya i els dos principals candidats, en aquells moments es van comprometre a revisar la situació dels estudiants.
El mateix Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA) adverteix que vetllarà pel compliment del compromís adoptat per totes les forces polítiques de solucionar la qüestió de la cobertura sanitària als estudiants majors de 25 anys. Aquesta és una de les qüestions que el FNJA traslladarà al nou govern. L’entitat entén que totes les formacions que concorrien a les eleccions generals, que es van celebrar el passat 3 d’abril, es van comprometre a donar solució a aquesta qüestió, i a tramitar-ho com a «mesura urgent». Com es pot comprovar, es tracta d’una qüestió que preocupa al col·lectiu de joves i en la què s’ha implicat el FNJA acompanyant el grup promotor. L’organisme considera que la cobertura sanitària als estudiants de més de 25 anys és una qüestió de «sentit comú i no política», per la qual cosa hauria de ser fàcil que el nou Consell General modifiqués novament la llei de la CASS per solventar-ho.
El tema està obert. Dijous la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va anunciar que la CASS s’ha compromès ha estudiar aquesta reivindicació, que s’ampliaria per als joves majors de 18 anys que no tenen treball i tampoc assegurada la cobertura sanitària.
Pot semblar improcedent parlar d’ampliar la prestació a aquests col·lectius en moment de dificultats per a les arques de la parapública i precisament quan des del mes de març passat el Govern ha d’aportar diners per cobrir el dèficit de la branca general (sanitat) de la CASS, però en canvi és de justícia que aquests joves no quedin desemparats davant qualsevol problema de salut.
És feina ara dels polítics, del nous gestors de la salut pública i dels consellers generals trobar les fórmules adients per fer realitat allò a què es van comprometre.
Per a més informació consulti l’edició en paper.