La sessió d’ahir del Consell General va ser certament plàcida. «De tràmit», que dirien alguns. No hi havia cap punt polèmic, d’aquells que enfronten demòcrates i socialdemòcrates en enceses diatribes contra l’actuació dels uns o les propostes dels altres. Però a ningú no se li escapa que tanta tranquil·litat precedeix el debat del Pressupost, la plasmació en xifres de la voluntat política del Govern. Un debat, aquest sí, que promet ser calent.
Ahir mateix, el conseller general David Rios, del grup socialdemòcrata, ja s’hi va referir d’esquitllada, en el moment d’anunciar el suport a la modificació de la Llei de la radiodifusió i la televisió pública per la qual es liquidava el Consell Andorrà de l’Audiovisual. I s’hi va referir per criticar que, en el pressupost per al 2013, el Govern hagi previst un augment de 300.000 euros per a RTVA, quan en l’últim any s’han acomiadat una trentena de treballadors de l’empresa parapública.
Crítica a banda, Rios va manifestar la disponibilitat del seu grup a l’hora de treballar per definir un nou model de televisió pública. Oferiment que la consellera demòcrata Sílvia Calvó no va dubtar a acceptar, després de remarcar que el debat del pressupost per a l’any vinent és un altre i que, en tot cas, un i altre grup ja tindran ocasió d’exposar els respectius punts de vista relatius a aquesta qüestió quan arribi el moment.
Quan va presentar el Pressupost, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar aquest augment argumentant que la inversió a RTVA és del tot necessària: una inversió, doncs, que segons ell s’hauria hagut de fer igualment amb independència de la reducció del capítol de personal de la ràdio i la televisió públiques.
Però aquest és només un petit tast del que, de ben segur, serà el debat pressupostari.
Mentrestant, la maquinària política, governamental i parlamentària continua funcionant. I és bo que així sigui perquè, fins i tot les decisions que titllem «de tràmit», tenen conseqüències en el dia a dia de les persones. Com l’aprovació, ahir, de cinc col·legis professionals. O la modificació de la Llei del joc del bingo per permetre la modernització d’aquesta activitat que, al nostre país, dóna feina a 62 treballadors , segons va informar el ministre d’Economia, Jordi Alcobé.
A algú que vagi seguir la sessió en directe potser li va semblar avorrida, però el cert és que es van aprovar un total d’onze punts en un temps rècord: en menys d’una hora i mitja.
Per a més informació consulti l’edició en paper.