França s’ha compromès per escrit a ratificar el Conveni de no doble imposició (CDI) amb Andorra. Queda ara el tràmit de passar per l’Assemblea Nacional, però és una gran notícia ja que existia certa incertesa sobre les veritables pretensions de les autoritats gal·les amb un acord tan transcendent per a Andorra.
Serà el primer CDI per a Andorra, però és una ratificació que deixa la porta oberta per signar d’altres amb altres països. Arribar a aquest punt obliga a fer una reflexió sobre tot el camí que s’ha fet des que l’OCDE va fer l’ultimàtum amb l’anomenada llista negre de paradisos fiscals, fins que Andorra ha deixat de ser una plaça financera assenyalada per la comunitat internacional. Ha estat un procés llarg, que va agafar l’impuls durant l’etapa socialdemòcrata al Govern, que es mereix una citació especial per posar en marxa tot el nou desplegament fiscal.
El conveni amb França va ser rubricat a París el març de l’any passat, i ha de suposar un important pas endavant per al teixit empresarial del país en posar fi al gravamen del 34% que l’Administració francesa aplica a les societats que exporten serveis al país veí. De fet, en realitat és la clau de l’obertura econòmica. Sense CDIs difícilment serà possible convèncer cap empresa perquè s’instal·li a Andorra en tenir vetat un mercat tant atractiu i important com és l’europeu. El CDI ha de facilitar l’arribada d’empreses disposades a exportar productes i serveis, un objectiu que s’ha d’aplicar de la mateixa manera a les societats andorranes.
El següent repte és Espanya. Per prioritats Andorra acota el seu interès als països més pròxims. Que l’IRPF no estigui vigent pot suposar un fre al calendari, però de moment França ha dipositat la seva confiança en l’agenda marcada per l’Executiu.
Per a més informació consulti l’edició en paper.