Les conclusions de l’Observatori del CRES, corresponent al primer trimestre de l’any, són demolidores: el 21% dels enquestats reconeix –o percep– que la seva situació econòmica és «dolenta o molt dolenta» i la meitat de la població assegura que la manca de feina i l’atur són el principal problema del país. Malgrat les primeres reformes legislatives –la llei d’inversió estrangera s’aprovarà previsiblement el 21 d’aquest mes–, els fruits de l’obertura econòmica difícilment es percebran a curt termini. Tot el que es faci en aquest sentit, des del Govern i el Consell General, serveix si més no per deixar clar que el país té un objectiu, compartit pels dos grups polítics amb representació parlamentària i que passa per transformar el model econòmic sobre el qual s’ha sustentat el creixement de les últimes dècades. Un objectiu que ha funcionat, fins a cert punt, com a talismà contra el desànim i el pessimisme, però que ara està perdent efectivitat. Bàsicament perquè, pel camí, hi estem perdent empreses i llocs de treball.
Durant el debat d’orientació política que va tenir lloc la setmana passada al Consell General, el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va criticar el que, segons ell, era un discurs pessimista de part del cap de Govern i del grup que li dóna suport –un pessimisme que, segons els socialdemòcrates, serveix com a excusa per aplicar retallades injustificades en determinades polítiques socials i culturals.
En canvi, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, assegurava que es tracta, no pas de «pessimisme» esgrimit per infondre por a la ciutadania, sinó de «realisme informat» que recomana l’adopció de mesures de contenció de la despesa pública, alhora que es treballa per ampliar la base d’ingressos de l’Estat per fer front a les necessitats socials, sanitàries, educatives… del país –principalment, la compleció del marc fiscal, que inclou la implementació de l’IRPF abans no finalitzi l’actual legislatura.
I mentre uns i altres discuteixen si el Govern de Toni Martí ha caigut o no en el pessimisme, resulta que l’Observatori ens diu –potser no molt alt, però sí clarament– que la població comença a desesperar-se. Evidentment, els resultats de l’Observatori no reflecteixen els efectes que pot haver tingut el rescat de la banca espanyola en els auguris dels enquestats per a l’any vinent: per ara, les dades ens mostren que un 38% dels ciutadans estan convençuts que el 2013 encara serà pitjor. Qui sap si una eventual evolució positiva dels veïns –de moment, encara depenem massa d’ells– ens ajuda a veure-ho més clar.
Per a més informació consulti l’edició en paper.