Comencen a transcendir els detalls del projecte de llei d’inversions estrangeres, que el Consell de Ministres ha d’aprovar, previsiblement, demà mateix. El text no inclou cap llistat d’activitats amb un tractament diferenciat, cosa que corrobora el que havien dit en repetides ocasions tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre d’Economia, Jordi Alcobé, quan parlaven d’obertura econòmica «al 100%». El projecte de llei, segons ha transcendit, confirma igualment l’existència d’un seguit de salvaguardes «conceptuals, que no sectorials». L’obertura «al 100%» es refereix, per tant, al fet que, a priori, no hi haurà cap sector que es quedi al marge d’aquest procés i que, en tot cas, el que farà la nova legislació serà garantir la preservació de determinats principis i valors a l’hora d’obrir-se al capital estranger.
Les clàusules de salvaguarda han de servir, entre d’altres, per protegir la sobirania, la seguretat i el medi ambient, cosa que es tradueix en el fet que, per a l’arribada de capital estranger, farà falta sempre l’autorització de l’Administració, amb l’objectiu d’evitar l’entrada de capitals de dubtosa procedència i del blanqueig de capitals. Bé, no sempre. L’autorització no serà necessària quan les inversions estrangeres suposin una participació inferior al 10%.
A poc a poc, doncs, es van aclarint alguns dels dubtes que han sorgit els darrers mesos a l’entorn del procés d’obertura econòmica que el Govern està decidit a tirar endavant. Com a mínim, s’aclareixen els dubtes sobre quin serà el nou marc legal que ha de facilitar les inversions estrangeres.
Però com s’ha dit tant des del mateix Govern com des de l’oposició, amb el marc legal no n’hi ha prou. Esperem que, els propers mesos, l’Executiu informi de les accions que haurà d’emprendre necessàriament per atraure aquest capital estranger, i quins sectors són els prioritaris. Fins ara, sense entrar en massa detalls ni plantejar cap projecte concret, s’ha parlat genèricament de la salut i l’educació com a sectors estratègics pels quals es vol apostar. També s’ha parlat d’atraure marques de prestigi per captar un turisme d’alt poder adquisitiu, però ignorem si s’ha fet cap contacte.
Disposar del marc legal que permeti avançar en el procés d’obertura és el primer pas, però no deixa de ser un esquelet que, a poc a poc, s’haurà d’anar revestint de contingut per tal de poder dibuixar un futur diferent a mitjà termini. En paral·lel, és clar, caldrà esbrinar què passa amb l’homologació de les titulacions i com es garanteix que els professionals del nostre país puguin exercir a l’estranger en igualtat de condicions. Interrogants que esperem que es vagin aclarint en un futur no gaire llunyà.
Per a més informació consulti l’edició en paper.