PUBLICITAT

Conducció pensant en el medi ambient

  • LA NOVA CAMPANYA TÉ L'OBJECTIU D'INFORMAR, NO PAS DE SANCIONAR
L'opinió del diari només s'expressa als editorials.

Els vehicles que funcionen amb combustibles fòssils, és a dir, la majoria dels vehicles del parc mòbil d'Andorra, contaminen. Aquesta és una idea que durant les últimes dècades s'ha anat generalitzant, i més quan als països veïns s'adopten mesures com ara la reducció de la velocitat en determinades vies o els incentius, mitjançant descomptes als peatges, als vehicles amb una alta ocupació. Ara bé, el que molts conductors no saben és que la modificació de certs hàbits pot contribuir notablement a reduir l'emissió de gasos a l'atmosfera. Per això el Govern ha decidit engegar una campanya de conscienciació adreçada a aquests conductors: perquè una conducció responsable també ho ha de ser amb el medi ambient.

Els tècnics del Departament de Medi Ambient feia temps que observaven conductes reprovables, fruit sobretot del desconeixement. Tots hem vist els autobusos escolars que esperen la sortida dels infants amb el motor engegat, però, si no hi ha un expert que expliqui que els motors al ralentí són altament contaminants, és difícil que els conductors canviïn aquest hàbit. Llavors esdevé obvi i la sola imatge dels nens i les nenes sortint de classe enmig dels fums dels tubs d'escapament ofereix prou material per a la reflexió.

Una imatge similar es reprodueix sovint a les parades de taxis o a les zones de càrrega i descàrrega. Però el gest de no apagar el cotxe no és propi només dels professionals del transport, sinó que és comú a pràcticament tots els conductors, que, un dia o altre, s'aturen un moment per esperar algú i no paren el cotxe.

Podem tenir més o menys consciència ecològica i mediambiental, però respirar fums és una cosa que no agrada a ningú. El sentit comú i les ganes de respirar un aire net, que contribueixi a mantenir la salut i una qualitat de vida òptima, haurien de ser motiu suficient per canviar determinades actituds: apagar el motor quan estacionem, estalviar-nos accelerades innecessàries i fer el manteniment del cotxe.

El Govern comença ara una campanya de conscienciació. El ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, ha enviat cartes als representants principals del sector del transport i també als set comuns, per implicar els agents de circulació en la tasca d'informar els conductors dels gestos que contribueixen a reduir les emissions contaminants.

Els responsables de la campanya insisteixen que es tracta d'informar, no pas de sancionar. I això que el Codi de Circulació prohibeix explícitament deixar el motor en marxa mentre s'està estacionat. Però la informació genera més adeptes que no pas les multes. Un gest que els honora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT