La duana de la Farga de Moles va retornar durant el 2019, 1.570.179,4 euros als andorrans i residents al Principat que van sol·licitar la devolució de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) dels productes que havien comprat a Espanya. Segons la cap de Dependència Regional de Relacions Institucionals de l’Agència Tributària, María Zamora, «es van acceptar els requeriments tramitats a la frontera hispanoandorrana de més de 52.700 demandants», el que suposa una mitjana de gairebé 4.400 sol·licituds al mes.
Només un 10% de les tramitacions presentades són denegades per algun error de procediment. Aquest 2019 ha estat el primer any complert amb l’eliminació de l’import mínim de compra de 90,15 euros i amb l’obligatorietat de tramitació digital.
Comerciants de la Seu /
Els principals beneficiats, a més és clar, dels residents al país, són els comerciants de l’altra banda de la frontera. L’expresident de la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell (UBSU) i actual propietari d’una joieria a la Seu, Ramón Ferrer, va assegurar a EL PERIÒDIC que els botiguers vinculats a l’electrònica i a productes d’alt valor van ser els que més ràpid es van adaptar al tax free. Segons explicava, «als andorrans els compensa baixar a la Seu per comprar determinats productes. Cada vegada és més difícil trobar una gran diferència de preu entre Andorra i Espanya i cal tenir present que allà hi ha l’IGI». Ferrer afegia que «a molta gent li compensa comprar una nevera a la Seu, per exemple, i demanar el retorn de l’IVA. Surt més barat».
L’aduana Farga de Moles va aprovar al 2019 més de 52.700 peticions de ‘tax free’
En aquest sentit, Ferrer deia que ell mateix explica als seus clients la facilitat amb la que aquest any s’ha pogut tramitar el tax free: «només cal passar el codi QR de les factures per la màquina de l’Agència Tributària de la duana hispanoandorrana i llestos».
Des de l’UBSU afirmen que gairebé la totalitat de les persones que han tramitat el tax free als seus comerços són andorranes o residents al Principat, ja que «en el cas dels turistes xinesos o americans, ho fan en agències especialitzades quan arriben a l’aeroport, tot i que en aquests casos l’empresa que ho tramita es queda al voltant del 14% del retorn de l’IVA», puntualitzava Ferrer.
Els comerços del país, tranquils /
Tot i que la xifra d’un milió i mig d’euros és més que quantiosa, els comerciants andorrans creuen que la devolució de l’IVA no suposa un perill per al turisme del Principat. Des de l’associació Shopping Mile destaquen la importància d’adaptar-se als canvis d’hàbit dels consumidors i generar una oferta més atractiva, amb l’organització de concerts i activitats paral·leles a les compres, que generin una experiència més integral en la zona comercial.
La tramitació digital es consolida al 2019 /
Malgrat que la fi de la limitació de 90,15 euros es va produir a mitjans del 2018, l’obligació de tramitar la devolució de l’IVA de manera digital va començar aquest any, a través del sistema anomenat ‘DIVA’ desenvolupat per l’Agència Tributària espanyola. Des de l’1 de gener, tots els residents que vulguin el ‘tax free’ han de segellar de forma electrònica la factura a la màquina instal·lada a la Dependència de Duanes i Impostos Especials de la Farga de Moles.
Tot i que al principi va generar confusió, ja que molta gent estava acostumada al tradicional procés de segellat per part dels agents de la Guardia Civil, i es formaven cues a la màquina degut al desconeixement, el procés digital s’ha anat consolidant entre els andorrans al llarg del 2019. Si bé a l’inici algunes persones no van poder tramitar el ‘tax free’ perquè no tenien regularitzades les seves dades fiscals amb Espanya, actualment són mínims els casos que es troben en aquesta situació i les cues són inexistents.
Des de la Farga de Moles s’assegura que la tramitació ara és més ràpida i estalvia feina als cossos de seguretat. A més, l’Agència Tributària defensa que serveix per millorar els controls sobre les residències fiscals i l’ús lícit de la devolució de l’IVA.