Search
Close this search box.

Davallada de l’economia

Les perspectives de futur del sector hoteler són les més pessimistes dels últims cinc anys

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra va fer públics ahir els resultats de l’enquesta de conjuntura corresponent al primer semestre del 2019 i, en paraules del president Miquel Armengol, «és per estar preocupats, l’evolució que tenim davant no és positiva». I és que les dades evidencien una baixada en l’activitat econòmica del comerç, el sector hoteler i de la indústria. Paral·lelament, el sector de la construcció és l’únic que es manté en creixement. «La gent s’ha d’adonar que la dinàmica està canviant. Fa tres enquestes que les conclusions són les mateixes», afegia.

Miquel Armengol considera que «la qualitat del servei no és la que hauríem de donar»

Armengol va exposar que el comerç minorista és el que més mal parat ha sortit dels primers sis mesos de l’any i les perspectives de futur pel sector no mostren signes de millora. Aquest sector s’ha mantingut en els baixos nivells d’activitat registrats els darrers anys. En aquest sentit, la manca d’impuls del consum, el baix poder adquisitiu dels visitants i, sobretot, el canvi d’hàbits dels consumidors són factors que continuen limitant la capacitat de recuperació de l’activitat del sector. De fet, el 78% dels supermercats i grans magatzems han experimentat volums de facturació inferiors alls de fa un any. El calçat i la roba també presenten valoracions negatives mentre que les branques d’equipament de la llar i d’higiene i sanitat són les que tenen una evolució més favorable.

Sense aixecar el vol

Les vendes al detall segueixen sense remuntar tot i l’esforç que estan fent els comerços per aplicar descomptes i promocions. «El comerç ja no pot oferir el que ha d’oferir, i hi ha molts factors que ajuden: la gent ja no compra com abans, el comerç electrònic està fent mal, la qualitat del servei no és la que hauríem de donar, hi ha falta de personal, sobretot especialitzat», valorava Armengol. D’altra banda, els comerços del Pas de la Casa van destacar l’impacte negatiu que va tenir en la seva activitat les 532 hores en què la connexió amb França ha estat tancada o ha patit restriccions, sigui per l’esllavissada de l’abril o per la neu. Així doncs, el 67% de comerços de la zona han patit una disminució interanual de vendes respecte al 47% de la resta del país.

Un altre sector amb perspectives negatives és l’hoteler. Aquest s’ha vist afectat per una pèrdua d’impuls del turisme i ha frenat el fort ritme expansiu que mostrava els tres anys anteriors. Des de la Cambra van indicar que això es deu a «un comportament menys favorable dels mercats emissors tradicionals –espanyol i francès–, en un context de debilitament progressiu de les seves economies». Tot i que la mitjana d’ocupació ha mantingut nivells similars al semestre anterior, ha empitjorat força respecte al mateix període del 2018.

Armengol: «És per estar preocupat, l’evolució no és positiva. La gent s’ha d’adonar que la dinàmica està canviant»

En aquest context, destaquen en particular els mals resultats assolits a les zones de Canillo i d’Encamp, on el ritme d’activitat ha afluixat molt aquest semestre, en bona part a causa del tancament de la carretera d’accés a França durant dies. El 75% dels hotels de la zona han mostrat índexs d’ocupació inferiors mentre que a les parròquies centrals s’han mantingut els bons nivells d’activitat. Tot i això, les perspectives de les empreses són les més pessimistes dels últims cinc anys i anticipen la continuïtat de la desacceleració de l’activitat hotelera al llarg dels pròxims mesos.

Per la seva part, la indústia ha presentat l’evolució menys favorable dels últims tres anys. La pèrdua d’impuls de la indústria s’ha materialitzat en l’evolució de la producció, que ha disminuït per primera vegada des de l’any 2014. Així mateix, les exportacions han disminuït un 6,9% interanual en contrast amb l’augment del 16,2% del 2018. A més, els empresaris es mostren poc entusiastes amb les perspectives futures i avancen un deteriorament més intens de la situació industrial al llarg del segon semestre de l’any. Les empreses preveuen un cert estancament.

La construcció

Continua sent el sector més dinàmic de l’economia andorrana. L’activitat ha mantingut un ritme expansiu molt notable al llarg del primer semestre de 2019. En concret, el 63% de les empreses enquestades han qualificat de bona la marxa dels negocis, i tan sols 5% ha assenyalat una evolució negativa. L’obra contractada també manté una trajectòria de millora, gràcies al comportament més dinàmic del sector privat, que se sustenta en el creixement de l’edificació residencial. Aquesta bona conjuntura s’explica per l’impuls de la demanda d’habitatges. Per contra, l’obra civil continua a un ritme baix per la disminució de la licitació d’obra pública per part del Govern. H

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu