El vestíbul del Consell General va acollir ahir al vespre l’entrega de premis Àgora Cultural del 2019, amb un format excepcional per la situació actual i un aforament limitat a 40 persones amb invitació requerida, i que també va comptar amb la participació de dues representants polítiques: la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; i la síndica general, Roser Suñé, encarregades de fer els darrers parlaments a tall de cloenda. Els reconeguts de la jornada d’ahir van ser Antoni Ubach, Eva Julián i Josep Enric Dallerès.
La introducció, després de la presentació de Noemí Rodríguez, va ser la lectura del manifest cultural per part de Dallerès, que va arrencar amb la definició recollida per la Unesco de cultura i també una reflexió del filòsof Michel Serres, al voltant de la qualitat de creixement que té la cultura, i es va voler adherir. A la vegada, va fer una reflexió sobre l’estat de la cultura enguany, preguntant-se com era possible que, ni en moments de confinament, mai fos considerada un bé essencial.
A Ubach se’l va reconèixer «per haver estat compromès i impulsor de nombrosos projectes culturals rellevants d’Andorra», apreciant accions particulars com la creació de la primera galeria d’art modern, i també accions públiques com a ministre d’Educació i Cultura del primer Govern executiu del Principat l’any 1982, com per exemple, la creació de la Universitat d’Estiu d’Andorra.
A Julián se la va fer mereixedora del premi per «la seva inestimable dedicació a la recollida, ordenació i divulgació», tant en formats escrits com gravats, «dels costums, llegendes, dites i cançons populars i tradicionals andorranes», durant les dècades dels anys 1980 i 1990. Això va ser a través del llibre Hereus i Cabalers i al voltant d’unes 100 cançons en cinc CDs, entre altres, «constituint un preuat tresor oblidat».
Finalment, a Dallerès se l’ha reconegut per la «significativa aportació a la literatura andorrana» a través dels sis títols de poesia i els quatre de prosa publicats, i amb la creació de l’editorial Anem Editors. També se li atribueix un «activisme cultural» desenvolupat en l’àmbit civil, a través de diverses associacions, i en la seva vessant política, des del Comú d’Encamp, la Sindicatura, el Consell General i el Govern, destacant la creació del Con Nacional dels Petits Cantors i l’Orquestra Nacional de la Cambra.
Precisament, als interludis musicals de l’acte, hi van tenir presència aquest Cor, dirigida per Catherine Metayer i juntament amb el pianista Nicolàs Licciardi. I, havent fet entrega del premi a Dallerès, també es va dur a terme una interpretació musicada d’un dels seus poemes, A pas de cada nit, a càrrec de Xavier Dallerès. Finalment, l’acte va cloure amb una interpretació solemne, també a càrrec del Cor de Petits Cantors, de l’Himne d’Andorra.