La gastronomia popular i la tradició de la matança del porc són la base de la festa de lo Mandongo, en la qual hi ha participat al voltant de tres-centes cinquanta persones, la xifra prevista per l’organització. El cap de la Confraria de Sant Antoni, al capdavant de la celebració, explica que han elaborat setanta-cinc quilos de trinxat i més d’un centenar de quilos de carn de porc, entre botifarra del perol, llom costellam, panxeta i salsitxa.
Els assistents han remarcat la qualitat del menjar. I és que la Confraria compta amb un equip de cuiners professionals. A banda del mateix Troguet, hi participen Roger Biosca, Mario Mancilla, Zapa, Nacho Torres, Sergi Vallès, Roger Troguet, Julien Vaillant, Diego Mayor, Clàuida Coma i el xarcuter Jordi Planes. A més, l’equip compta amb els ajudants menors, Lluc Vaillant i Pol Vallès, i un bon nombre de voluntaris i voluntàries.
La cònsol major ha agraït la gran tasca de l’equip de lo Mandongo, que “ja porten dies treballant per preparar la festa. La seva feina és clau per mantenir aquesta tradició i per això cal valorar la seva implicació”, assegura Sansa.
La festa ha transcorregut en un ambient immillorable. “A més de la part més tradicional, de donar a conèixer la matança del porc, aquesta celebració també té un component social i de punt de trobada molt fort”, assegura la consellera de Cultura i Participació Ciutadana, Mònica Solé. Enguany s’ha volgut celebrar lo Mandongo en una data pròxima als patrons de la Massana, Sant Aciscle i Santa Victòria.
“A més de la part més tradicional, de donar a conèixer la matança del porc, aquesta celebració també té un component social i de punt de trobada molt fort” – Mònica Solé
Lo Mandongo ha comptat enguany amb l’espectacle de l’Esperanceta de casa Gassia, que, amb el seu sentit de l’humor, ha explicat la tradició de la matança del porc davant un públic que no ha parat de riure. L’actriu pallaresa ha fet un divertit i descarat monòleg sobre els rols de la dona i de l’home dins la matança del porc, amb un punt de provocació i irreverència, a més d’anar improvisant en funció dels comentaris dels assistents.




