És el tercer any que els jardins de Casa d’Areny-Plandolit acullen la representació de La cacera de l’última Ossa d’Ordino després que el comú recuperés aquesta tradició 25 anys més tard de la darrera actuació, que data originalment del 1875. Sota l’atenta mirada de desenes de veïns de la parròquia, els dallaires van aconseguir ahir al matí caçar l’Ossa després que aquesta hagués fet tot el possible per intentar no ser detectada.
El guió de l’actuació sempre tracta temes d’actualitat, tant d’Ordino com d’Andorra, i en aquesta ocasió es van fer clares al·lusions a la campanya electoral, a les propostes dels candidats, a la jornada de votació del pròxim 15 de desembre i als preus dels aparcaments de la parròquia. La direcció de l’actuació va estar conduïda, un any més, per Pilar Capdevila que, alhora, també va fer de narradora.
Ordino posseeix un cap de l’animal dissecat que segons la dita, pertany al de la llegenda de Cal Moles
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va titllar la representació «d’èxit total» i no es va oblidar de felicitar els actors que, evidentment, «no són professionals», però «sempre tindran el suport del comú per tirar endavant aquest projecte». Mortés és un clar defensor de les tradicions d’Ordino i, malgrat que l’endemà de les eleccions no lideri la corporació comunal, ahir es va mostrar convençut que «això no es perdrà més», sigui quin sigui el cònsol major de la parròquia durant els pròxims quatre anys.
Per reforçar el seu argument, el mateix va posar en relleu que cada vegada s’afegeix més gent jove i infants, amb la voluntat que «puguin anar mantenint la tradició». La llegenda explica la història d’uns dallaires que treballen les terres d’un senyor feudal i que, en veure arribar l’Ossa, decideixen matar-la.
L’amo, sempre a dalt del seu cavall, controla que els seus treballadors facin la feina pertinent mentre que es dedica a festejar. Com a curiositat, cal destacar que per a aquesta representació, Ordino posseeix un cap d’Ossa dissecat que, segons la dita popular, pertany a l’Ossa que protagonitza la llegenda de Cal Moles i que any rere any, des de temps antics, s’ha utilitzat per a aquest esdeveniment.