Encamp acullirà des de finals d’aquest mes una de les peces del circuit de murals històrics que s’està configurant poc a poc al país de la mà de diversos artistes, entre els quals destaca Samantha Bosque, que aquest estiu ja va picar l’ullet a l’antiga Fira del Bestiar d’Andorra la Vella en un mural inaugurat al centre històric de la capital.
En aquesta ocasió, Bosque ha tornat a pujar a la bastida des de fa una setmana «no només per embellir aquesta plaça tan emblemàtica de Sant Miquel», sinó també per «recuperar la història» d’aquesta casa emblemàtica de la parròquia que va ser substituïda els anys 60 per l’edifici de sis plantes que ara serveix de llenç a l’artista. El projecte s’ha finançat amb 12.000 euros del comú encampadà i la propietat de l’actual edifici hi ha col·laborat amb 2.000 euros més, segons va explicar la cònsol menor de la parròquia, Esther París.
El mural, del qual s’intueixen ja els primers traços, reprodueix una fotografia de principis del segle XX i provinent d’un fons particular, de la qual el comú no va revelar l’autoria. A la fotografia no només es veu la Casa Viliella, sinó la silueta de les muntanyes que actualment tapa l’edifici i que Bosque està resseguint a la façana. «Marcarem un punt de vista des del qual es podrà recuperar el que històricament hi havia en aquest lloc i ho farem en blanc i negre perquè hem recuperat una fotografia històrica, de principis del segle XX».
El més alt
L’autora va explicar que es tracta del mural més alt dels que ha presentat fins ara: «pràcticament són uns 21 metres» i supera en alçada els dos signats per Bosque a Andorra la Vella però no en superfície, ja que és «tan gran com els altres, al voltant de 400 metres quadrats».
Val a dir que és el més alt, de moment, perquè Bosque no va voler avançar detalls de la seva feina en alçada a les parròquies de Canillo i Escaldes que ja està en marxa. Encara que va reconèixer que li agrada «treballar en alçada» i «gaudir de l’aire lliure», tot sembla indicar que aquest any no hi haurà més presentacions de murals: «La pintura necessita una temperatura per adherir-se a la paret, a l’hivern no es pot treballar però potser m’he d’acabar muntant una bastida a l’estudi perquè ja hi estic acostumada», va fer broma. Per a la preparació de la paret i el dibuix caldran uns 120 litres de pintura, segons els càlculs.