El museu del Tabac ha posat en exposició Imatges per tocar, del fotògraf biscaí Juan Torre. Es tracta d’una col·lecció que aplega 18 retrats d’artistes com els músics Miguel Ríos, Luz Casal, Paco de Lucía, Luís Eduardo Aute, entre d’altres.
«La fotografia és un art que ens transmet una idea, un paisatge, un moment o un sentiment gràcies a un imatge estàtica que ens entra completament pels ulls. Això suposa una barrera per a les persones invidents o amb visibilitat reduïda, una barrera que no és gens fàcil de superar», expliquen des del museu. I justament, imatges per tocar és un projecte de superació que desenvolupa una nova tècnica d’impressió que dona relleu a les imatges. Una nova manera d’apropar-se a la fotografia amb el tacte. «Una nova manera de mirar on l’invident té l’oportunitat de processar novament la imatge i al que hi veu se li dóna l’oportunitat de rebre la imatge d’una manera completament nova», recorden. Les 18 fotografies de gran format que composen l’exposició tenen una característica especial que la fa única i radicalment innovadora: està pensada per veure-la i gaudir-la, a més de amb la vista, amb el tacte.
L’autor, amb visibilitat reduïda
Juan Torre és fotògraf de professió i amb una visibilitat reduïda arrel d’una malaltia. Per això, amb aquesta obra ha volgut materialitzat el seu somni de facilitar l’accés al món de la imatge als invidents i als que tenen una resta visual. Això ha estat possible gràcies a l’empresa Estudios Durero, que han aconseguit imatges amb tres mil·límetres de relleu que potencien la qualitat visual de les fotografies i els proporciona una nova dimensió tàctil.
El Museu del Tabac vol mostrar als visitants i a la població del Principat la iniciativa del fotògraf Juan Torre, amb l’objectiu d’integrar les persones amb diversitat funcional i sensibilitzar al públic en general vers les persones amb discapacitat visual. El museu del Tabac vol obrir les portes a l’art accessible i sensibilitzar el públic vers la diversitat funcional oferint la possibilitat als no invidents d’experimentar les sensacions d’una persona invident. «Apostem per una cultura accessible a les sales d’exposicions per a que es converteixin en un espai d’interacció i normalització entre les persones», sostenen des del local lauredià. L’art es cada dia més universal.