La 49a Temporada de Teatre d’Andorra la Vella i Sant Julià pujarà el teló el proper 5 d’octubre al Teatre Comunal de la capital. En total, es representaran sis obres amb diversitat de formats i estils. L’actuació estrella, però, anirà a càrrec de la reconeguda actriu Carmen Machi amb l’obra Juicio a una zorra. L’artista farà un al·legat feminista amb un monòleg en què es posa en la pell d’Helena de Troia. L’espectacle es farà el dijous 15 de desembre, a les 21.30 hores, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
El pressupost d’enguany per donar forma a la Temporada de Teatre ha estat de 42.000 euros (12.000 euros dels quals invertits pel comú de la capital i 30.000 euros, pel comú lauredià). El conseller de Cultura del Comú de Sant Julià, Josep Roig, i el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, totes les obres tenen un punt de reflexió que van més enllà del teatre comercial per aconseguir satisfer tots els públics.
Primera actuació / El cartell s’estrenarà amb Les mangeurs de lapin: Cabaret Burlesque al Teatre Comunal de la capital el mateix dimecres a les nou del vespre. Es tracta d’un espectacle que compta amb la col·laboració de l’Ambaixada francesa i que està inspirat en el món del circ i el cabaret.
A través de faquirs, mags, ballarins, tennistes, entrenadors d’animals, venedors ambulants o aus de rapinya, els actors enlluernaran el públic amb improbables números de circ i music hall. La direcció artística va a càrrec de Sigrid La Chapelle i la posada en escena és d’Alain Gautré. L’obra ha estat escrita i serà interpretada per Dominic Baird-Smith, David Benadon, Jean-Philippe Buzaud, Sigrid La Chapelle. L’entrada tindrà un cost de 10 euros per als adults i cinc per als joves d’entre 9 i 18 anys.
Obres de la capital / Quant a la programació d’Andorra la Vella, el cap de Cultura, Jan Cartes, va explicar ahir durant la presentació de la temporada que les propostes de la capital seguiran el dijous 3 de novembre amb una actuació d’Els Joglars amb l’obra El coloquio de los perros, una adaptació lliure de la novel·la de Cervantes.
L’obra se centra en els dos protagonistes d’aquesta novel·la exemplar, els discrets gossos de carrer Cipión i Berganza, que van ser beneïts amb el do de la parla durant una nit –cosa sobrenatural i mai vista– i no van poder gaudir dels avenços que disfruten els seus congèneres de quatre potes del segle XXI.
El divendres 2 i dissabte 3 de desembre seguirà la temporada amb l’actuació de la companyia andorrana Líquid Dansa amb l’obra Tu i jo, sota la direcció i dramatúrgia de Joan Hernàndez.
Es tracta d’una obra que juga amb les emocions i parla de les relacions i el pas del temps. L’espectacle té l’objectiu de lligar damunt de l’escenari la dansa i el teatre amb música i text d’acompanyament. Un bateria/percussionista serà l’encarregat de guiar, seguir i acompanyar en directe els actors i ballarins, que amb les cares i formes de diferents actors i actrius, començaran un viatge on ens mostraran, com en un mirall per l’espectador, un procés en què tots nosaltres, molt probablement, ens hi veurem reflectits.
Obres de sant julià / Quant a la programació de Sant Julià de Lòria, s’han previst dues obres, la primera d’elles El Florido Pensil Nenes, que tindrà lloc el dijous 27 d’octubre a l’Auditori Claror del Centre cultural i de congressos lauredià.
És una obra que mostra el dia a dia de cinc noies sotmeses a l’absurda i ideològica brutalitat del sistema educatiu que va dominar l’Espanya de la postguerra. L’escola és el reflex de la societat i de la seva ideologia dominant. Una ideologia que havia decidit posar al dia el més profund patriarcat medieval i portar-lo a les seves últimes conseqüències.
La dona va ser el principal objectiu de l’empresa moralitzadora, ja que resultava que la dona estava naturalment destinada al matrimoni i a les feines domèstiques. La seva carrera professional consistia a formar una família i tenir prole. I en això es posaven d’acord pràcticament totes i tots: la mestra, el capellà, els pares, els moralistes, les cupletistes, les escriptores de novel·les roses i, fins i tot, les professores d’educació física.
En tots els escenaris de l’acció es veurà reflectit a vegades de forma clara, a vegades mitjançant complicats camins, que en base d’aquest context solament hi havia dos tipus de dones: les decents i les altres.
La darrera proposta és Els Pastorets, dels quals se n’interpretaran diverses funcions durant el Nadal, concretament el 26 i el 30 de desembre, i el 6 i el 7 de gener. Precisament, avui i demà tindrà lloc el càsting per formar part de l’obra, que enguany seguirà sent una versió reduïda com la de l’any passat per aconseguir arribar al públic més familiar.
Es tracta de la 23a edició consecutiva d’aquest clàssic nadalenc. Un cop més, gràcies a actors amateurs del Principat i a la codirecció de Joan Hernández i Alfons Casal –ajudats per Jéssica Casal– s’aixecarà el teló de l’Auditori Claror per explicar la versió d’Els Pastorets de Folch i Torres.