Search
Close this search box.

La Uifand envia 56 expedients a la fiscalia i bloqueja 254 milions

La unitat va rebre 116 declaracions d’operacions sospitoses el 2017

La Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) va enviar 56 expedients a la fiscalia durant el 2017 per «indicis raonables de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme». Això ha comportat que s’hagin bloquejat fins a 254,2 milions d’euros que podrien arribar a quedar embargats judicialment. Aquestes són dues de les principals dades que va donar a conèixer ahir el director de la Uifand, Carles Fiñana, en la roda de premsa de balanç d’activitat de la unitat. El nombre d’expedients enviats a la fiscalia són gairebé el doble dels que es van trametre el 2016. També els diners bloquejats s’han multiplicat: el 2016 tan sols van ser 10,7 milions.

D’altra banda, en la memòria d’activitats també hi consta, si bé en la roda de premsa no es va explicar, que el 2017 es van incoar dos expedients a entitats bancàries, tots dos tipificats com a greus i/o molt greus. Un va concloure amb una sanció econòmica de 140.000 euros i l’altre, amb una altra sanció de 20.000 euros. Això no obstant, no es concreta a quines entitats va afectar.

Declaracions de sospita

Al llarg de l’any passat la Uifand va fer 116 declaracions d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme (el 2016 havien estat 53), la majoria de les quals (107), i com és habitual, procedents del sector bancari. En aquest sentit cal destacar que de totes aquestes declaracions provinents dels bancs, n’hi ha 44 que les va presentar l’AREB i corresponen a comptes de clients de l’antiga BPA que no han pogut fer encara el procés de migració a Vall Banc. Una xifra que ha patit, també, un increment important, ja que el 2016 l’AREB tan sols va fer arribar una declaració i el 2015 havien estat 3.

Fiñana va indicar que l’increment en les declaracions i en els diners bloquejats s’explica perquè «hi ha una major conscienciació» i gràcies als efectes de les formacions dutes a terme. A més, va augurar que la xifra de declaracions seguirà a l’alça. «A hores d’ara, i estem al cinquè més, les declaracions de sospita que hem rebut ja estan per sobre de la cinquantena. O sigui, si la progressió es manté, segurament a final d’any estarem per sobre de les 116», va afirmar.

Cooperació internacional 

Una altra dada rellevant que es desprèn de la memòria és la que fa referència a la cooperació internacional. La Uifand va rebre 41 demandes d’informació sobre possibles casos de blanqueig provinents de l’estranger, mentre que la unitat en va tramitar 47. El país que va enviar més peticions va ser Perú (6), seguit de França (5) i Argentina (4). Segons es va detallar, el termini mitjà per donar resposta a les peticions s’ha situat en 10 dies, inferior als 12,95 dies que es trigava l’any 2016.

Pel que fa a la informació sol·licitada per Andorra, es va dirigir principalment a Espanya (5), Letònia (5) i Suïssa (4). 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu