Search
Close this search box.
Meritxell Prat

Vaga general indefinida

La votació és unànime i es proposa que la mobilització es faci com a molt en 15 dies

Centenars de funcionaris han aprovat per unanimitat la proposta de tirar endavant una vaga general indefinida com a mesura de protesta per la reforma de la llei de la Funció Pública que impulsa el Govern. En una assemblea general que ha aplegat unes 450 persones a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany i que s’ha celebrat a porta tancada «per por a les represàlies», els funcionaris han deixat clar que la mobilització no es fa per «perjudicar els ciutadans» sinó per aconseguir reconduir la negociació i que l’Executiu faci marxa enrere amb aquesta llei així com amb la del codi de relacions laborals. Totes les decisions s’han pres per majoria i han arrencat els aplaudiments dels assistents. Aplaudiments que també es s’han produit davant d’algunes de les intervencions dels representants sindicals.

La data de la vaga encara no està definida, però la voluntat és que es pugui dur a terme en els propers 15 dies. «Ara ho estem plantejant, però ho farem el més ràpid possible», ha assegurat el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, en finalitzar la trobada. Alhora s’ha indicat que serà indefinida. «Pot perdurar en el temps, pot ser que en una setmana es faci dos dies, una altra setmana tres», ha explicat. Ara cada sindicat haurà d’estudiar amb els afiliats i els treballadors del seu ram com es concreta. També es tindran en compte altres mobilitzacions per aquells col·lectius, com la policia o els penitenciaris que no poder fer vaga. En el cas dels funcionaris comunals, han assistit a l’assemblea però encara no han decidit quina posició mantindran.

Serveis mínims

Un dels punts que s’han deixat clars durant l’assemblea és la manera de fixar els serveis mínims. «Si Govern no ha volgut negociar amb nosaltres, per què ho hem de fer ara?», han exposat. Així, recordant que no hi ha cap llei que reguli el dret a vaga i que per tant «no tenim cap obligació de fer-los», Ubach ha manifestat que «estudiarem quins són els millors per poder  exercir el dret a vaga tot servint el ciutadà». Durant l’assemblea també s’ha tranquil·litzat els assistents assegurant que en cap cas poden deixar de percebre part del sou, justament per aquesta manca de regulació.

Hi ha alguna manera de paralitzar la convocatòria? Segons Ubach, sí. «Que el Govern retiri totes les lleis i llavors ens asseurem a negociar». A més ha detallat que des d’UL se’ls ha ofert la possibilitat de fer una reunió entre tots els grups parlamentaris i els sindicats per començar des de zero. «Volem un full en blanc. Si Govern hi està disposat demà mateix estem disposats a seure, però fins avui no hem vist cap voluntat del Govern d’anar cap aquest camí». 

De fet, ha explicat que a la tarda des de l’Executiu se’ls ha fet arribar una carta en la qual se’ls proposa una trobada amb el cap de Govern i alguns ministres per negociar els reglaments que s’han de desenvolupar. Però s’ha remarcat que en cap cas s’hi accedirà. Només accepten que es retiri una llei que segons ells, amb el canvi de triennis a quinquennis els comportaria arribar a perdre, en 40 anys de carrera professional i un IPC de l’1,5%, uns 180.000 euros.

Altres decisions 

En l’assemblea també s’ha votat i aprovat per majoria tirar endavant tres iniciatives legislatives populars: la de responsabilitat política, la de la llei electoral i la d’avançament electoral. «Un Govern que no negocia amb els seus treballadors i els menysté no és un bon Govern per a Andorra. Aquest Govern dels millors per a nosaltres és el Govern dels pitjors», ha sentenciat Ubach, que considera que cal anar cap a una altra legislatura «amb uns actors més dialogants». Pel què fa als terminis, la voluntat és que en tres mesos ja s’hagi pogut iniciar la recollida de signatures i per tant, que es tinguin enllestides abans de l’estiu.

 
D’altra banda es presentarà una demanda contra el Govern per vulneració del dret sindical pel fet de no poder negociar en la comissió consultiva. A més, també es farà arribar un informe a la Confederació Sindical Europea perquè elevi la queixa a la Comissió Europea.

Assistència

Ubach s’ha mostrat sorprès per la nombrosa assistència, assegurant que no s’ho esperavan «per les pressions dels darrers dies». El representant sindical ha remarcat que «el què volem és obrir el camí perquè d’una vegada per totes els treballadors d’aquest país comencem a ser considerats com a persones i es tinguin uns salaris dignes». 

Cinca diu que s’ho miren amb «absolut respecte»

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha manifestat en la roda de premsa posterior al consell de ministres i unes hores abans de l’assemblea que des de l’executiu es miraven la convocatòria de vaga amb «absolut respecte» perquè és un dret reconegut. Tot i així consideren que no respon a la realitat de la nova llei i ha tornat a defensar que el text suposa un «avenç significatiu» pel què fa a la remuneració i a la carrera professional. Cinca ha advertit que si l’aturada tirava endavant «s’han de preservar uns serveis mínims» que s’hauran de decretar en funció de «l’interès del conjunt de ciutadans». En aquest sentit s’ha mostrat convençut que entre l’administració i els responsables sindicals «s’arribarà a trobar el punt d’equilibri per tal de preservar l’interès del conjunt de ciutadans». El ministre, al mateix temps, ha mantingut que la voluntat de l’Executiu és tirar endavant el text i ha dit que es podrà negociar la confecció dels reglaments que en depenen.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu