A l’edat de 26 anys i malgrat la seva joventut, Cerni Cairat ha decidit fer un pas endavant i presentar-se a les eleccions comunals del 15 de desembre amb la voluntat de canviar el rumb polític que s’ha mantingut al llarg d’aquests anys a Sant Julià de Lòria. Tot va sorgir a través del boca a boca, ja que després de parlar amb la ciutadania i haver copsat «un cert neguit i desànim», el màxim representant de Desperta Laurèdia presenta un model contraposat a la tradicional política laurediana. «Vam decidir que si realment es volia fer el pas i canviar les coses, havíem de mirar de fer-ho de la forma més efectiva possible, què és des de dins del comú», afirma el candidat a l’ANA.
Cairat ha dissenyat una línia de fer política basada en la transparència de la institució, amb la voluntat de «canviar aquesta tendència de treballar a porta tancada per passar a fer-ho a porta oberta» i escoltant molt més els neguits del poble. «El comú ha de ser un ens molt més participatiu i comunicador perquè, al cap i a la fi, creiem que la corporació té la responsabilitat de gestionar els recursos i el territori i, per tant, té l’obligació d’explicar les coses quan van bé i quan no», detalla el cap de llista.
Desperta Laurèdia està conformat per un grup, a nivell d’edat, «força transversal». Tot i que la cara visible representa la persona més jove que es presenta com a candidat a cònsol major en aquests comicis, la candidatura compta amb representants intergeneracionals. Es tracta d’un grup força cohesionat, amb capacitat de treball en equip i motivat per contribuir a la política comunal. Des del punt de vista més personal, Cairat es fixa el repte de «demostrar que hi ha voluntat de canvi, que el projecte que presentarem és nostre i que anirem a fer el millor resultat possible», esperant que aquest sigui la victòria.
‘Handicap’ o oportunitat?
Cairat no creu que la falta d’experiència sigui un handicap, sinó que es tracta «d’un pas valent, però en cap cas inconscient». Per al candidat l’experiència de governar s’agafa governant i, en aquest sentit, el que fa falta a la parròquia és un «nou impuls» perquè «l’experiència d’altres candidats i comuns passats ens han dut on som ara». Per tant, «el que cal és un nou projecte i no centrar-nos tant en si es té tanta experiència o no». Cairat també aposta per una major presència juvenil en el món de la política, ja que «és l’eina que tenim per treballar per la societat i tirar endavant projectes de poble i de país» i, per aquest motiu, advoca perquè més gent jove tingui inquietuds com les seves i es decideixin a fer el pas. El missatge adreçat al seu grup de treball sempre ha estat clar: «Escolteu, nosaltres som el futur, però també participarem del present».
Tot el contrari és el que representa el candidat de Demòcrates a Escaldes-Engordany, Miquel Aleix. L’escaldenc, que farà els 68 anys en plena campanya electoral, ja sap el que és formar part d’una corporació comunal. Tant és així que ja va ser cònsol menor d’Escaldes-Engordany entre el 1983 i el 1987. El candidat taronja sap que aquesta és la parròquia més important per a la formació i en la qual una derrota seria molt dolorosa. Aleix s’ha decidit a encapçalar aquesta candidatura perquè «és important que mantinguem el feu dels demòcrates» i, per tant, compta amb un equip «renovat» que, sumat a la seva experiència, «crec que fem un bon tàndem per intentar mantenir» el poder a la corporació.
L’equip és una barreja de persones amb experiència i joventut, un punt en comú amb la llista de Cairat. Així doncs, l’objectiu del cap de llista és gestionar el comú els pròxims 4 anys «si el poble ens dona la seva confiança el 15 de desembre». Aleix també fa valdre les persones que l’acompanyen, com és el cas de la seva número dos, Núria Barquín, que ja va ser consellera de comú en el segon mandat del consolat de Toni Martí. A més a més, la número quatre, Núria Pons, també sap el que és formar part del consistori perquè ja va estar dins de l’equip comunal de Trini Marín durant els seus primers quatre anys de mandat. «També hi ha dos membres més del comú que repeteixen, i els altres són persones joves i preparades amb molt entusiasme per ocupar el càrrec de consellers de comú», afegeix l’escaldenc.
Quant a la incorporació al món de la política de persones joves, Aleix ho valora molt positivament i veu necessari i important que «la gent jove s’impliqui en política perquè això és el que dona veritablement la vivacitat a la democràcia». A banda, també creu que «per anar bé», i al seu entendre, les candidatures han d’estar conformades «per gent nova que aporti il·lusió, dinamisme, ganes i preparació» i, a més, «per gent que ja té una certa experiència i que és coneixedora de la política», com n’és un bon exemple el seu cas. Per tant, considera un punt «favorable» la confluència entre diverses generacions.
Tot i que defensa la gestió que Marín ha fet de la vila els darrers vuit anys, Aleix creu que en «una parròquia sempre hi ha coses a fer i sempre és dinàmica» i, «per molt bé que s’hagi fet la gestió amb els comuns anteriors, hem de mantenir el nivell de benestar a Escaldes» perquè «és imprescindible i necessari que el comú que entri s’impliqui en millorar i modificar» tot el que cregui necessari, així com «promoure nous projectes».
El polític demòcrata no es planteja obtenir un mal resultat en els imminents comicis. «Penso que el poble d’Escaldes ens donarà confiança per la gestió que s’ha fet al comú i pel que DA ha fet evolucionar la parròquia», argumenta, però en el cas de no assolir els resultats esperats, «l’endemà de les eleccions haurem d’analitzar els resultats i saber exactament què és el que el ciutadà ha decidit».