El Marc Salinas té 15 anys però ningú ho diria escoltant-lo parlar. De fet, per això els seus companys del moviment Fridays For Future Andorra el van elegir per parlar amb els mitjans de comunicació. Aquest estudiant de 4rt d’ESO al Lycée Comte de Foix que lluita contra el canvi climàtic, encara no sap que vol estudiar, però té clar que estarà relacionat amb el medi ambient. De moment, combina els estudis amb aquesta lluita col·lectiva per salvar el nostre planeta.
Quan es va crear la versió andorrana d’aquest moviment ecologista mundial?
Va sorgir al març del 2019, quan una dotzena d’amics i amigues de 16 anys del Lycée Comte de Foix van veure les accions que duia a terme la Greta Thunberg per lluitar contra el canvi climàtic, així com la seva denúncia vers el polítics perquè no estan fer suficient per revertir la situació actual. Es van sentir molt identificats i van voler donar un pas endavant. Ara, quasi tots estan estudiant a França, però hem entrat gent nova per continuar la feina encara que ells hi continuen molt vinculats.
I quina va ser la seva raó per formar-hi part?
Jo vaig conèixer el moviment social a nivell internacional i sobre la seva repercussió a la mateixa vegada que els fundadors, perquè precisament la meva germana va formar part d’aquest primer grup. Primer, només els ajudava, fins que vaig decidir que en volia formar part d’una manera més activa.
Moltes vegades s’acusa als joves de no saber el que passa al món ni interessar-se per la política. Que els hi diria?
Que hi ha molts joves involucrats en la política i es preocupen també pel seu futur, el que passa és que a vegades pensen que no se’ns escolta prou.
I vostè què creu?
Ens agradaria que se’ns escoltés més. Crec que a vegades no se’ns pren seriosament per la nostra edat.
Els han rebut a nivell institucional?
Sí, de fet aquest any, a iniciativa nostra i després de col·laborar amb Govern, es va aprovar la declaració de l’Estat d’Emergència Climàtica. A més, hem tingut reunions amb diferents partits polítics, que també ens donen suport.
Creu que els andorrans són conscients que s’ha de cuidar l’entorn natural?
Una part de la població sí ho té clar, però s’haurien de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle que a Andorra té molt a veure amb el transport privat. Tenim un sistema de transport públic poc eficaç i car, però no és menys cert que estem acostumats a agafar el cotxe per a quasi tot.
Què es podria fer?
S’hauria de conscienciar més a la població amb campanyes publicitàries o a través de les escoles. A la República Txeca ja tenen una assignatura sobre el canvi climàtic i seria una opció que el Ministeri d’Educació s’hauria de plantejar.
#ecodenúncia és un hashtag perquè la gent enviï fotos de brossa abandonada a les muntanyes d’Andorra.