La trajectòria musical de l’Albert Gumí donaria per omplir més espai que el d’aquesta contra. Toca el clarinet i des de fa 20 anys ensenya improvització, música clàssica i contemporània a més de música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya. També és un apassionat de la direcció d’orquestra perquè li encanta ajudar als músics a ser millors. Com si fos poc, és especialista em música antiga (ha col·laborat amb el Jordi Savall), des del 2013 va crear els concerts participatius a Andorra i des de principis d’any és comissari artístic de la Fundació ONCA.
Com vas entrar en contacte amb el món musical andorrà?
Al 2013, el Gerard Claret em va convidar a dirigir un programa amb la JONCA i va anar tan bé que vaig col·laborar amb la Fundació ONCA per dissenyar un pla de concerts participatius amb els infants de les escoles de música d’Andorra per crear una base de músics del país i descobrir nous talents i despertar vocacions. Quan vaig arribar a Andorra la JONCA la formaven majoritàriament músics de fora i ara hi ha més joves andorrans amb moltes ganes de fer música.
Quines són les funcions de la Fundació?
La Fundació té unes arrels musicals, però en aquest darrer any hem volgut crear eines al servei de la cultura del país, creant xarxes amb les altres vessants culturals. S’estan fent moltes coses amb teatre, cinema, fotografia, literatura, dansa. La música és el nexe d’unió però també permet que tota la cultura del país estigui en moviment.
Com es decideix a quins projectes es dona suport?
A la Fundació tenim un equip format per professionals de diverses especialitats artístiques que escolta propostes però que també crea sinèrgies de treball.
Em pot donar un exemple?
I tant. Amb la pandèmia, els músics i intèrprets es van quedar aturats i nosaltres vam crear cicles de música com ON-CARRER, a l’estiu, amb grups de dos o tres músics tocant pels carrers del país. També hem creat la part artística del Festival d’Ordino d’enguany amb músics andorrans i hem creat sinèrgies amb dansa, teatre, etc. Però més enllà d’això, el que hem fet és donar els artistes la possibilitat de mostrar el seu treball i creacions.
Andorra és un país molt musical?
El país té molt futur musicalment i nosaltres hem de prendre decisions perquè tot això prengui forma, per exemple, creant un repertori propi de música andorrana. Per aconseguir-ho he creat una sèrie d’arranjaments sobre la música de danses tradicionals i cançons del país en versió de música clàssica.
La Fundació és una entitat privada?
Es una entitat que depèn del Govern i que compta amb el suport de Crèdit Andorrà, però la Fundació treballà amb una voluntat de servei públic.
Aquesta setmana enregistraran un vals de Nadal escrit per ell per felicitar les festes nadalenques