Un jove temporer argentí va alertar fa uns dies, a través de les xarxes socials, de l’engany que gairebé van patir ell i un grup d’amics a l’hora de llogar un pis a Soldeu per a aquesta temporada d’hivern. L’oferta era prometedora -i a la vegada sospitosa-, ja que s’oferia un pis a peu de pistes amb tres habitacions, per 800 euros al mes. L’anunci estava publicat en una plataforma en línia de lloguer i compra d’habitatges, i el grup de joves es va interessar.
El primer fet que va encendre les alarmes dels amics va ser la impossibilitat de visitar l’immoble abans de firmar el contracte i pagar la suma de 1.200 euros per a la seva reserva, una condició que els joves no van voler acceptar de cap manera. Les excuses que els presentava la propietat era, en primer lloc, per la seguretat dels actuals llogaters, ja que suposadament, hi havia gent residint fins a finals de mes. I la segona, era que la persona es trobava a Barcelona i era positiva en Covid, un fet que impossibilitava el seu viatge fins a Andorra per mostrar el pis en qüestió. «Vam començar a sospitar quan ens va dir que tant sí com no havíem de dipositar els diners abans de veure el pis», va explicar el jove.
És per això, que els nois van començar a investigar al respecte per acabar verificant l’engany en què els estaven intentant involucrar. El grup va començar a demanar més informació a la suposada llogatera per comprovar la veracitat del que oferia, i sempre van rebre resposta: un document d’identitat, la ubicació exacte de l’immoble i una factura de subministraments. Però va ser en aquest últim que l’estafador va errar, ja que, a banda d’haver estat visiblement manipulat amb una tècnica barroera d’edició d’imatges, la factura enviada en qüestió corresponia a la companyia Iberdrola, una empresa que ni opera ni és present al Principat.
A més, uns amics aliens del jove que ja es trobaven al país, es van desplaçar fins al suposat indret on es trobava l’habitatge, i van poder confirmar que no existia cap pis amb aquestes característiques. Per acabar-ho de rematar, un tercer company va establir contacte amb la mateixa persona mostrant interès pel pis, i arribats al mateix punt de poder visitar l’habitatge, l’excusa va ser aleshores que la persona era de viatge i no els hi podia mostrar. La torre de cartes havia caigut del tot.
En aquest punt, van encarar directament a la persona comunicant-li que havien comprovat que es tractava d’una estafa. Però, en aquesta ocasió, ja no van rebre cap resposta.
Els joves van decidir fer públic a través de les xarxes socials el succés, per tal que «a ningú li tornin a estafar amb els mateixos documents, o com a mínim, la persona propietària d’aquests documents pugui assabentar-se del que estan fent amb aquests». I és que, una altra de les sospites és que la persona que apareix als documents que els van fer arribar, no sigui ni tan sols qui està executant l’engany. I va ser gràcies a denunciar-ho públicament, que van descobrir que almenys a dues persones més, els van aconseguir estafar mitjançant aquestes mateixes dades, i amb una tercera, ho van intentar, però com en el seu cas, no ho van aconseguir. També, va ser a través de la publicació que el noi va posar-se en contacte amb una persona que l’està assessorant i que posarà en coneixement de la Policia el seu cas.
En qualsevol cas, el mateix jove argentí ja va establir comunicació amb el cos a través d’un correu electrònic exposant la situació, i va assegurar que està disposat a presentar una denúncia formal un cop estigui ben establert al país.
Afortunadament, el grup de joves ja va trobar un pis on s’han pogut instal·lar i resten a l’espera que arribin les primeres nevades, i així, poder començar a treballar aquesta temporada d’hivern d’enguany, que s’espera molt diferent de les anteriors.