Search
Close this search box.
Lídia López

Carmen Novis

Infermera i Fotògrafa

Em sentia desprotegida quan la gent no complia amb les normes

La Carmen Novis va néixer a Almeria, però fa anys que viu a Andorra. És infermera de professió, però la seva passió per la fotografia l’ha dut a fer diverses exposicions creant consciència. Ara, n’ha elaborat una vinculada a la Covid anomenada No som immunes.
 
–Què explica el projecte No som immunes?
–Com a sanitària, el que pretenia fer era una campanya de conscienciació de la importància que té la Covid, no només a la salut de les persones, que és evident, sinó que també té danys col·laterals que estan presents i fan molt mal. Tot és una roda, i si el teixit econòmic està tocat, això influirà a tenir una sanitat digna.

–Quina va ser la seva inspiració?
–Inicialment, la idea era fer fotos amb els sanitaris sense roba perquè, com a sanitària, em sentia desprotegida i despullada quan sortia al carrer i veia que la gent no complia amb les normes de seguretat que tenen a l’abast. Jo podia passar hores treballant a l’hospital amb tots els mitjans de protecció possibles, però si la gent després no era responsable, em sentia vulnerable. Però hi vaig voler donar una volta i vaig pensar que no és un problema únicament de salut pública. És una qüestió a escala global, perquè si no fem el que hem de fer, repercutim sobre la feina d’altres persones, com és la meva, però també els esportistes, que no poden competir o ho han de fer sense públic; la cultura, que també ha vist tancar els teatres i auditoris, entre d’altres; o la restauració, que també està tancada o molt limitada. És aquí quan vaig pensar a incloure’ls i aprofitar la imatge de gent coneguda i que són referents de moltes persones, com és el cas de l’Albert Llovera, per tenir una difusió potent del missatge i que jo sola no tinc. 

–I com ha representat els altres sectors?
–Els esportistes són una branca del projecte, d’un total de tres. Amb aquesta primera, em vaig reunir amb la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i amb el Josep Farràs, i va ser on vam pensar d’anar més enllà i incloure també el món de la cultura. I és on va néixer la segona branca del projecte, amb fotografies a diferents artistes de la cultura d’Andorra: actors, cantants, directors de teatre, ballarins, dissenyadors, i gent del món de l’oci nocturn com ho són dos DJs. I la idea és la mateixa, la de mostrar el sentiment de vulnerabilitat. D’aquí van sorgir fotos com la d’un artista dalt de l’escenari, tot buit, i amb una sola persona al pati de butaques amb la mascareta. També  una al Museu Carmen Thyssen buit. 

–I la tercera branca?
–És amb persones que han passat la Covid. 

–Quan estarà llest el conjunt?
–Les fotos estan pràcticament fetes, excepte les dels malalts. Però el que és el gruix important, el del binomi sanitari, ja estan a punt.  Al final, es tracta d’un projecte dinàmic, i a mesura que es va fent pot anar creixent amb més persones o fins i tot amb més sectors. Però en principi, la primera proposta ja està enllestida. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu