La defunció, en les darreres 24 hores, d’un padrí que es trobava ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i d’un altre procedent de Salita, que estava a l’àrea Covid-19, habilitada a la cinquena planta del centre sociosanitari del Cedre, eleven les morts per coronavirus a 59. Així, el pacient que es trobava a l’hospital va morir, ahir, a causa de la Covid-19. En canvi, el resident de Salita patia patologies prèvies i, tot i que en el moment de decés era positiu del virus, no ha estat el causant de la defunció.
D’altra banda, amb aquestes dues morts, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha actualitzat les dades. En aquests moments hi ha 15 pacients ingressats a planta de l’hospital, un menys després de la nova defunció, i 5 a la Unitat de Cures Intensives, tots sota ventilació mecànica. Pel que fa al Cedre, el nombre d’ingressats pel virus que es troben a l’àrea de la Covid-19, també han disminuït a set, després de la mort del padrí procedent de Salita i de l’alta d’un altre resident.
Cribratge als cossos especials
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va informar ahir que avui començarà un nou cribratge als agents del Cos de Policia, mentre que divendres es farà al personal del centre penitenciari i la setmana vinent als efectius del Cos de Bombers. Unes proves de detecció del coronavirus que es preveia fer a principis de setembre, tot i que finalment es va optar per ajornar en tant que es va prioritzar efectuar-les als centres educatius per l’inici del curs escolar. En aquest sentit, el titular de la cartera d’Interior va defensar que la seva voluntat és que es realitzin de manera periòdica, també reconeixent que la presó és un focus sensible, en especial pels interns, tot i que encara no s’ ha detectat cap cas positiu. Tanmateix, per al moment, es preveu «veure quines són les necessitats» a partir dels resultats d’aquestes proves, així com veure’n l’evolució. En canvi, pel que fa als agents de la Policia, el director adjunt del cos, Miquel Àngel Barbolla, va informar que hi ha dos casos, que es troben al final de la malaltia, i vuit aïllats. No obstant això, va assegurar que s’estan desenvolupant protocols per reduir les possibilitats de risc de contagi i, inclús, teletreballant en algunes àrees.
Per altra banda, en ser preguntat sobre la modificació de la llei de Salut i de la Seguretat Ciutadana que està estudiant el Govern, Rossell va destacar que servirà per agilitzar els tràmits també per a aquelles multes a les persones que no portin degudament la mascareta pel carrer. «Així, aplicar el procés sancionador serà molt més àgil», destacava, tot apel·lant que d’aquesta manera la constatació i la sanció la podrà fer una única persona i, per tant, el règim sancionador serà «el mateix». «Amb aquestes modificacions serà un procés molt més ràpid», va concloure, en sintonia amb les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, el dilluns.
Més capacitat diagnòstica
Andorra es troba entre els països amb més capacitat de diagnòstic setmanal. El criteri de ‘nombre de proves diagnòstiques per cada 100.000 habitants’ que s’aplica setmanalment, serà determinant a l’hora d’establir restriccions de viatges i no discriminar aquells territoris que realitzen esforços addicionals per protegir la població resident i també per garantir condicions segures per als viatgers entrants, segons va informar el Govern ahir a través d’un comunicat que s’ha distribuït a agències europees d’informació i a la xarxa diplomàtica, referent a la gestió d’Andorra davant l’emergència sanitària.
Davant el turisme, el Govern ha volgut anticipar tots els mitjans necessaris per evitar aturar la seva economia i no veure disminuïda l’entrada de visitants, especialment a les portes de la temporada d’hivern. Així, l’Executiu ha prioritzat una estratègia, davant l’emergència sanitària, que consisteix a tenir la capacitat diagnòstica suficient per detectar als portadors del virus SARS-CoV-2 i poder confinar selectivament els afectats pel virus i als seus contactes. L’estratègia de detectar massivament portadors de la malaltia arribant als asimptomàtics o amb símptomes lleus, segons el Govern permet prevenir complicacions clíniques i evitar la pressió sobre el sistema sanitari, així com contenir la taxa de letalitat.