La llei de la infància aprovada el 2019 estableix la creació de la Comissió Nacional de la Infància i l’Adolescència que, a la vegada, ha de ser l’encarregada de definir, en un període màxim de dos anys, la creació d’un pla nacional en aquesta matèria. Durant la reunió que la comissió va tenir ahir, es van marcar les directrius principals que haurà de desenvolupar aquest pla, per la qual cosa “hem de començar a treballar de manera ferma”, segons ha destacat el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. Com a novetat, i per primera vegada a Andorra, “hem aconseguit finançament per part del Consell d’Europa” gràcies a l’aportació de tres experts en matèria de drets d’infants i de drets humans, que aportaran tot el seu ‘know how’, i “ens permetran elaborar un pla nacional adaptat a la normativa internacional”.
A banda dels tres experts, l’advocat especialista en infància i exbatlle de menors, Miquel Julià, actuarà com a ‘focal point’, sent la persona que farà d’enllaç local entre Andorra i els experts. Així, “entre tots quatre i els ministeris concernits”, així com amb diferents òrgans de la societat civil com són la FAAD, Unicef, el Raonador del Ciutadà o el Fòrum Nacional de la Joventut, seran els actors implicats en l’elaboració del pla nacional.
A més, a causa del breu termini de temps del qual es disposa, Filloy va comentar que el Consell d’Europa “ja ha començat a analitzar la llei”, i una de les principals recomanacions que han indicat “és que aquest treball que hem de fer ha de ser participatiu”, sobretot pel que fa als infants i adolescents. Per tant, els primers passos seran “recollir quines són les seves inquietuds” per tal que els experts, ministeris i associacions puguin desenvolupar el text d’acord amb les aportacions del col·lectiu més jove del país. En aquest sentit, una de les primeres accions que impulsarà el ministeri d’Educació de cara a l’agost, i sobretot a partir del setembre, serà engegar una sèrie d’enquestes i establir uns grups de treball per tal de definir les primeres bases. En primera instància es treballarà principalment sobre qüestions relacionades amb l’emancipació dels joves, els drets judicials o assumptes que tenen a veure amb les comunitats digitals.
El titular d’Afers Socials també va reconèixer que “serem dels primers països que desenvoluparem aquest pla”, i el Consell d’Europa ha avalat la llei de la infància aprovada per l’executiu, ja que “és molt innovadora i emplaça, amb terminis fixes, a desenvolupar una sèrie d’accions”. Amb tot, l’objectiu principal és donar veu als joves i que tot allò que pensin, al final, “sigui vinculant”.