«El foc, que a vegades també ens espanta en alguns moments per la seva vitalitat i força, aquí i avui és un element d’esperança d’un demà en què puguem retornar als nostres costums purificats i transformats». Amb aquestes paraules i aplaudiments dels assistents rebia la síndica, Roser Suñé, la Flama del Canigó davant la Casa de la Vall, a la plaça del Consell General. La festivitat, que enguany ha estat més simbòlica que mai per les mesures de seguretat implementades per les administracions davant la Covid-19, va ser la primera activitat que les administracions realitzen amb una institució externa la qual, a més, Suñé agraeix que estigui relacionada amb el foc perquè «simbolitza renovació i purificació» com ara en aquest període «que reprenem les activitats amb una normalitat controlada».
A les 18.00 hores entrava a la plaça la flama de les mans dels monitors d’AINA que la van recollir, tot just una hora abans, a la frontera hispanoandorrana. «Ens l’han facilitat allà perquè no sabíem si es podria passar», apuntava la presidenta del Centre de la Cultura Catalana d’Andorra, Teresa Cabanas, qui també ressaltava que malgrat que aquesta edició no compti amb la crema de falles, «la flama estarà encesa al comú» fins avui. Es mantindrà al Centre cultural la Llacuna, juntament amb la falla.
I és que, Andorra la Vella haurà d’esperar a la revetlla de 2021 per ser una amfitriona típica tot i que la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, esperava que «tot torni a la normalitat per acollir aquesta flama un any més». Un discurs que recolza la posició de Suñé, qui recordava les persones que han perdut la vida amb el pas de la pandèmia al principat i es refermava en què «la llum de Sant Joan aporti serenor i ens ajudi a trobar camins cap a nous horitzons, que Sant Joan sigui festa un any més i ens empenyi cap a la construcció d’un món millor». A l’acte també van assistir l’Associació de Fallaires d’Andorra.
Revetlles
On sí que va cremar fusta ahir a la nit va ser a Escaldes-Engordany. La parròquia va organitzar una foguera construïda amb palets en la qual els assistents van haver de mantenir les distàncies de seguretat, el nombre d’aforament i les mesures sanitàries. A Encamp, en canvi, es va optar per organitzar un castell de focs que es van llançar des del pont de les Riberaigües i es podien veure des de diversos punts de la parròquia per tal d’evitar les aglomeracions. Un tancament de festa a les 22.30 hores, després de celebrar espectacles i actuacions i repartir coca a tothom, que també es va repetir a altres punts del Principat com al Pas de la Casa o la Massana.