En el context de la jornada dedicada a l’assetjament escolar que va tenir lloc ahir, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va voler destacar la importància de prevenir l’assetjament escolar. Va fer-ho durant la introducció de la campanya Actuamos contra el bullying, que va acollir el Poliesportiu del Govern. A l’acte hi va assistir un miler d’escolars que tenen entre 12 i 14 anys, va informar l’ANA.
Concretament, Vilarrubla va voler destacar que la iniciativa de dur la campanya a Andorra respon a la necessitat de tractar la prevenció de l’assetjament escolar. A més a més, va constatar que el tipus d’acció «té un impacte directe en els escolars» degut a les característiques de la mateixa. A banda d’això, va manifestar que el curs escolar passat van rebre l’avís de 12 casos de bullying, però va assegurar que «és poc, perquè segurament n’hi ha més».
En aquesta línia, va expressar que «tot allò que puguem fer per conscienciar d’aquest problema és el primer pas per poder resoldre’l», i va afirmar que des del ministeri se seguirà «treballant en la sensibilització» per tal de poder fer arribar mecanismes de denúncia de casos a les escoles o al ministeri per també «posar els plans d’actuació en marxa».
Taula rodona
La jornada va transcórrer al voltant d’una taula rodona moderada pel periodista esportiu Fernando Evangelio, a la qual va participar l’exjugador de l’ACB, víctima d’assetjament escolar i representant de la campanya Actuamos contra el bullying, Iñaki Zubizarreta, l’expert en assetjament, Jesús Pernas, la representant de l’Associació No al Acoso Escolar (NACE), Carmen Cabestany i la influencer, Àngela Mármol.
L’acte el va organitzar conjuntament l’ACB, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i el Bàsquet Club MoraBanc d’Andorra.
Segons Zubizarreta, la campanya Actuamos contra el bullying és una iniciativa «d’acció, de feina a partir de la qual es tracta l’abús escolar i a partir de la qual es vol donar visibilitat a una realitat tant crua com és l’assetjament escolar, que socialment i en general es percep com un problema molt menor del que realment és».
Segons va explicar l’esportista, la idea de creació de la campanya que ahir es va traslladar a Andorra va sorgir arrel d’una entrevista que li van fer a ell mateix on va destapar que va ser víctima d’assetjament escolar. Va tenir tant impacte mediàtic que l’ACB va voler que s’impulsés alguna acció «potent i diferent per tal de donar buscar al problema». La campanya actua, sobretot, a través de formacions i xerrades. Tot i així, també es dóna cobertura i empara a temes personals i es procura treballar amb l’objectiu de donar globalitat a l’assumpte.
Iñaki Zubizarreta va explicar al Periòdic, també, que la campanya s’ha traslladat al Principat per diversos motius: «Andorra és ciutat ACB», a més a més, «el Club MoraBanc d’Andorra ha sol·licitat que la campanya hi acudeixi i la campanya ha rebut el suport de les institucions».