L'opinió de:
Directora Unicef Andorra

Quan una broma passa a ser assetjament?

Totes les persones ens fem bromes entre nosaltres i riure’ns els uns dels altres pot ser molt sa. Però igual que hi ha comentaris que en un país funcionen i fan riure molt, en un altre país aquella mateixa frase pot ser una falta de respecte.

Amb les bromes pot passar una mica igual, un pot fer un comentari que a algú li faci gràcia però a algú altre gens. I a vegades no és fàcil saber si aquell algú t’ho està dient per riure o està intentant fer-te mal.

El que marca la diferència entre bromes i assetjament és que un mateix es senti ferit per aquell comentari, pensi que s’estan rient d’ell i si quan ha demanat que pari, la persona no ho fa i continua fent-lo sentir molest. Quan això passa, es converteix en assetjament i cap nen o nena s’ha de trobar incòmode i menys encara suporta-ho.

Les conseqüències de l’assetjament poden perdurar en el temps i afectar a la víctima mentalment (se sent avergonyida, culpable…), emocionalment (perd interès, confiança en si mateixa o en els altres….) i físicament (cansament, dificultat per dormir…). En casos extrems, poden arribar a pensar en treure’s la vida.

Per no arribar fins a aquest punt, val la pena que des dels primers indicis, s’actuï i es demani ajuda. Parlant amb un adult de referència, utilitzant l’aplicació que funciona a les escoles andorranes, B-resol o si és digital denunciar-ho en les mateixes xarxes.

Només entre tots podrem evitar que casos com el del Quaden, no es repeteixin ni a Austràlia ni enlloc més. 
 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu