Search
Close this search box.
Alexandra Baulina

Cristina Armengol

Infermera i llevadora

Cal tractar la sexualitat de manera positiva

La Cristina es va formar com a infermera i llevadora a Espanya i ara exerceix a l’hospital de Meritxell. L’educació sexual forma part d’una de les competències de les seves formacions i de fet, ja ha fet algunes xerrades com les que farà a la Massana la setmana que ve.
 
–Com va sorgir la idea de fer un taller sobre la sexualitat?
–Tot va començar perquè vaig parlar amb la Sofi, una de les persones que treballen al Punt Jove de la Massana, sobre com li arribaven des del lleure les inquietuds dels joves en quant a afectivitat, a temes que no es tracten obertament als mitjans de comunicació.

–En què consistirà la xerrada que farà a la Massana?
– Són xerrades d’igual a igual sobre la sexualitat i és un tema que s’hauria de tractar com un tema positiu, del qual tots n’hem d’aprendre. La idea és fer un taller molt dinàmic fent participar els joves, cridar el seu esperit crític. També sóc monitora de lleure i veig que a l’educació del lleure, la sexualitat és un tema transcendental. L’educació sexual hauria d’estar pautada com a assignatura transversal des que comencem l’etapa educativa.

–Diu que hi ha absència d’informació sobre la sexualitat.
–Hi ha absència d’informació respecte a la sexualitat. La poca que tenim ve dels mitjans i del porno i és falsa, és un problema greu que hem de tractar. A Espanya, s’estan començant a tramitar lleis i projectes educatius per integrar-ho des de l’educació primària. Els tabús comporten desigualtat, ignorància, violència i ho hem de parlar per a normalitzar-ho.

–Què creu que pot aportar la xerrada als joves?
–La xerrada és perquè els joves es puguin obrir, treure punts en comú, que vegin la importància que és tenir autoestima i autoconeixement, perquè això tampoc se’ns ensenya. Per exemple, és important veure què ens agrada, què no, explorar-nos, gaudir i després en un futur dir què vull i que no vull en tot tipus de relacions. És important fomentar que es coneguin, que es posicionin en la postura de l’altre per empatitzar i crear un treball de respecte entre ells.

–Quines petites accions poden començar a posar en pràctica?
– En qualsevol tipus de relació, demanar primer consentiment, si estan a gust l’un amb l’altre abans de tenir cap tipus de relació, pautar acords com ara fins a on vull arribar en una trobada o arribar a una relació plaent entre les dues persones.

–Quins altres temes vol tractar?
– Vull tractar els temes sobre LGTBIQ, i com actuarien si un amic seu diu que és homosexual, parlar sobre com actuar davant d’aquestes situacions per donar suport, mai per jutjar o per riure. Això no ha de ser mai motiu de burla ni per deixar de banda a la persona. Com també tenir una amiga que és una noia però que es vesteix com un noi. O normalitzar els temes de la masturbació i de la menstruació, parlant-ne, compartint i aprofitant la diversitat.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu