Com ja us vaig comentar en la meva visita a La Corunya vaig tenir la sort que la consellera de Cultura m’aconseguís una plaça per poder visitar el Pazo de Meirás. I com us vaig prometre aquest article està dedicat a aquesta visita.
El Pazo de Meirás, situat al terme municipal corunyès de Sada, va ser construït per Emilia Pardo Bazán i la seva mare en el 1893 i en ell passaven cada any llargues temporades estiuenques.
En aquest pazo, a la Torre de la Quimera, tenia la seva biblioteca i s’inspirava. D’aquesta inspiració va néixer, entre d’altres, la seva novel·la La Quimera que rep el mateix nom d’aquesta torre a la façana de la qual es troba el que l’escriptora denominava com el Balcó de les Muses.
La capella de la casa pairal va ser estrenada l’any 1910 per al casament de Blanca, la filla de la escriptora. Actualment, no es pot entrar a la capella, encara que durant la visita està oberta i es pot veure bé des de fora. D’ella, ressaltaria dos elements: el retaule barroc que la presideix realitzat en fusta de castanyer i dedicat a San Francisco. En aquest retaule apareix una representació de l’Apòstol Santiago a la batalla de Clavijo. L’altre element seria un impressionant sarcòfag buit que hauria d’haver albergat les restes de l’escriptora segons el seu desig. En canvi, la tomba d’Emilia Pardo Bazán es troba a Madrid.
L’origen d’aquest retaule hi és al Pazo de Santa Maria de Sada que pertany des de fa diversos segles a la família Posse. De mans d’ells, el retaule hauria passat com un regal a les d’Emilia Pardo Bazán.
Del Pazo només es pot visitar el vestíbul i els jardins ja que l’Estat es troba en plet amb els descendents de Franco pels béns mobles que alberga en el seu interior.
Però, com va arribar al Pazo de Meirás a les mans de Franco? Doncs sense cap mena de dubte a través del espoli com moltes altres coses que es troben tant a l’interior com als seus jardins.
Així, disseminades entre l’herba, vaig poder veure dues piles baptismals de segle XII reconvertides en jardineres que segons em van explicar durant la visita, l’esposa del dictador, Carmen Polo, va manar retirar de l’església medieval de Sant Xulián de Moirame, a Muxía. També es poden observar cincs estàtues de pedra seculars representant a Santiago pelegrí i els sants Cristòfol, Andreu, Pablo i Francisco. En un altre lloc dels jardins, destaca un conjunt petri antic compost per banc, taula, mur, dos pinacles i un mural, tots ells amb motius xacobeos. A més, es té constància que un pazo senyorial de Dodro, prop de Santiago, va ser desmantellat i traslladat a Meirás per embellir el domini que, segon s’afirmava, va ser lliurat a Franco en la seva condició de autoproclamat cap de l’Estat. Tot un conjunt d’objectes que un cop més demostren l’espoli que Franco i la seva família van realitzar a Espanya durant tota la seva dictadura i del qual el Pazo de Meirás constitueix un paradigma.