Liberals d’Andorra va fer ahir, a través dels seus tres ministres, una valoració de la primera meitat de la legislatura. És tan bona aquesta valoració que el president del partit, Jordi Gallardo, va deixar la porta oberta a realitzar futures coalicions amb Demòcrates. «Queden molts mesos per a les eleccions, poden passar moltes coses, però, per la forma com es treballa i la integració que hi ha al Govern, pot ser una de les opcions a valorar», va assegurar Gallardo.
En la seva compareixença, Gallardo no va deixar de posar en relleu «la confiança» i «la transparència» amb la que treballa tot l’equip de Govern, independentment del color polític. «Els rols i barrets polítics s’han desdibuixat des de l’inici de la legislatura. El que es volia era garantir una relació de transparència i garantir una estabilitat» al Govern, va apuntar el president de la formació política. A més, va afegir que «va ser una decisió encertada» d’entrar al Govern on «ens vam marcar l’objectiu de ser decisius i ho estem sent».
La sortida de qui havia estat ministra de Turisme, Verònica Canals, també va estar present a la valoració de Gallardo. En aquest sentit, el president de Liberals va voler destacar la bona feina que va fer «en un moment molt complicat» per l’arribada de la Covid i totes les restriccions de mobilitat que hi va haver, però que, tot i això, «va tenir visió per donar un impuls amb propostes que eren encertades» per ajudar el sector. El president va preferir quedar-se «amb la feina positiva que va fer», en lloc dels motius pels quals va marxar de l’Executiu, que no va negar que fossin per desavinences amb alguns dels actors.
Precisament, la sortida de Canals també va significar una remodelació del Govern que va comportar la pèrdua d’un ministeri per Liberals. Sobre aquest fet, Gallardo va treure-li importància i va assegurar que «no sentim que hàgim perdut pes». Al contrari, la reestructuració de l’Executiu «s’ha fet des de la confiança i des de la voluntat de buscar el que millor pot donar resposta a allò que necessita el país», va afirmar el president de Liberals d’Andorra.
El que sí va negar Gallardo és l’avançament electoral. En aquest sentit, va puntualitzar que «la gent no ho entendria», tenint en compte que en les darreres dues enquestes polítiques efectuades pel CRES s’ha fet una bona valoració de tasca del Govern i la gestió de la pandèmia. «Les legislatures s’escapcen per motius importants i no per tacticismes polítics», va indicar el president.
Precisament, la pandèmia ha marcat la tasca duta, fins ara, pels ministres Liberals en els seus respectius ministeris. L’actual ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, i antiga ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, i el ministre de Territori i Habitatge i antic ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, van destacar els diferents projectes engegats aquests dos anys.
Pallarés va fer referència al projecte de llei de Funció Pública, que la Covid ha fet que «s’allargui» més del previst, i que ha d’entrar a tràmit parlamentari ben aviat. El tarannà dialogant de Pallarés ha estat essencial per aconseguir una bona relació entre l’Administració i els treballadors públics, el que redundarà en «una millor atenció als ciutadans».
La simplificació dels processos va ser l’altre punt que va voler posar en relleu. «La Covid i el teletreball ens ha ajudat a treballar en la definició dels diferents processos», va explicar Pallarés, que també va destacar la creació d’aquesta oficina. Tot i això, va assegurar que és un projecte amb el qual s’ha de continuar treballant per agilitzar tots els diferents tràmits i on jugarà un paper important la tecnologia i el nou portal web de tràmits.
Per la seva part, Filloy va posar en relleu el treball dut a terme en matèria de violència de gènere durant el confinament, on «vam instaurar mecanismes innovadors per alertar d’aquestes situacions als serveis socials». També va destacar que es van canviar els reglaments necessaris perquè tothom tingués accés a les prestacions socials i «ningú es quedés al marge», i es va treballar de manera decidida sobre la situació de la gent gran, la més afectada a l’inici de la pandèmia. «La situació de tensió va ser duríssima. Crec que es va donar una resposta ràpida», va afegir. Per endavant encara queda fomentar l’atenció domiciliària en comptes de la residencial, així com continuar impulsant projectes de cara als joves com el CREI o el programa d’emancipació.
L‘habitatge va ser l’altre pilar per Filloy d’aquesta primera meitat de legislatura. Sobre aquest tema, va ressaltar que «actualment és una de les majors preocupacions de la ciutadania» i, per tant, «aquesta legislatura ha de ser el punt d’inflexió» de les polítiques que caminin en aquest sentit. En aquest cas, va destacar la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, així com del Fons de l’Habitatge.
De cara a la feina a dur a terme en aquesta segona meitat de legislatura, Gallardo va assenyalar tres projectes que «són 100% liberals». El primer, que Andorra esdevingui reserva de la biosfera; el segon, l’aposta per les noves tecnologies, amb el blockchain i els eSports al capdavant; i tercer la simplificació de tràmits per a les empreses. «Era una demanda de la societat que calia assumir i crec que estem obtenint resultats bons», va voler concloure el president de Liberals.