L’Escena Nacional d’Andorra (ENA), plataforma de les arts escèniques impulsada conjuntament pel Govern d’Andorra i el Comú de la Massana i que té com a soci col·laborador el Comú de Sant Julià de Lòria, va presentar ahir els projectes i el full de ruta que l’ENA, formada per Alfons Casal en la direcció artística i Mònica Vega en la producció, està treballant per al període 2021-2022.
En els pròxims dos anys es pretén establir l’ENA com a entitat destinada a la creació i producció escènica, centrada en el desenvolupament i establiment de professionals de les arts escèniques del país i amb la voluntat de crear una línia artística estable i coherent. Així doncs, l’entitat aposta per un model de producció que fomenti la creació al Principat i a la vegada «estableixi ponts més enllà de les fronteres». En aquest sentit, a partir d’ara es començarà a instaurar aquest nou model on hi haurà una producció principal marcada per la direcció artística i s’escolliran els equips artístics principalment d’entre tots els professionals escènics del país; una producció de petit format sorgida de les propostes rebudes per artistes escènics d’Andorra i construïda en una fase de creació i posteriorment de producció; la continuïtat de la Jove Companyia Nacional com a branca que fomenti la professionalització dels joves artistes escènics; i la gira de les produccions de l’any anterior tant al país com als Estats veïns.
La producció de mitjà format d’aquest any serà Quatre dones i el sol de Jordi Pere Cerdà que suposarà el debut en la direcció de Roger Casamajor i amb un planter d’actrius del país. Aquesta obra és un drama psicològic i es podrà veure el 28 i el 29 d’octubre d’aquest any a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria. Pel que fa a la Jove Companyia Nacional estrenarà una obra de creació dirigida per Ester Nadal i rebran dos tallers impartits per professionals escènics d’Andorra. Aleshores, l’espectacle de creació es realitzarà amb diferents llenguatges teatrals i tindrà lloc el 4, 5, 11 i 12 de setembre al Teatre de les Fontetes de la Massana. Respecte a les produccions de creació de l’any passat, Cuques i Credere, començaran la seva gira pels escenaris, tot i que només es coneix la data de la primera que s’escenificarà el 15 de maig del 2021 al Teatre de les Fontetes de la Massana. La resta de cites s’anunciaran més endavant.
La peça de petit format serà un projecte produït conjuntament amb l’Arxiu Nacional d’Andorra i tractarà sobre la història de Ràdio Andorra. Els creadors escènics ja poden presentar els seus projectes.