Mathieu Garaud fa 20 anys que va arribar a Andorra on, juntament amb la seva dona, va fundar l’empresa de mel Autèntic Abelles. La seva trajectòria al món de l’apicultura va començar fa 10 anys després d’una baixa laboral que el va dur a apostar per la natura. Va començar fent mel amb dos ruscs. Actualment, en té 150 en funcionament.
–Què és Autèntic Abelles?
–Autèntic Abelles va néixer fa dos anys amb la missió de fer alguna cosa per la naturalesa, apostant per productes que realment són autèntics. El nom de la marca no és casualitat. Realment, els productes que oferim volem que siguin ben fets i prioritzem la qualitat per sobre de la quantitat. Tenim la intenció d’ensenyar que es pot arribar a conviure amb la naturalesa.
–Com produeix la mel, pas per pas, fins a obtenir el producte final?
–L’any apícol comença a l’octubre. Verifiquem que les abelles tinguin prou mel i les posem a un lloc que sigui bo per elles. Després que passi l’hivern, al febrer o al març, comprovem que no hi hagi cap problema i les col·loquem sobre avellaners o sobre algunes flors i comencem a treballar amb el pol·len. A l’abril, obrim les caixes d’abelles i comprovem si n’hi ha de malaltes, les acompanyem i les cuidem. A partir d’aquí, comencem a fer eixams. Després ve la transhumància. Les canviem d’ubicació. A l’hivern les tenim entre Santa Coloma, Sant Julià i Encamp i després les pugem a més alçada. Finalment, entre el juny i el juliol fem la recol·lecta de mel, l’exportem a l’obrador i fem el procés d’extracció.
–Quins productes ofereix des de l’empresa?
–Oferim set o vuit tipus de mel, depenent dels anys. També treballem recollint i congelant el pol·len perquè guardi totes les propietats; fem visites guiades en l’àmbit turístic i llavors tenim altres productes com, per exemple, un embolcall de cera per eliminar plàstics i aluminis. També tenim dos o tres productes que volem començar a comercialitzar aquest any i que estem en fase de fabricació.
–Recentment, les vostres mels han estat guardonades amb la medalla d’or al concurs internacional de mels CARI. Què significa això per vostès?
–Per nosaltres això és un reconeixement de la feina ben feta. Estem contents que ens diguin que el producte és realment bo. Els clients ens diuen que la mel és bona, però en aquest cas, tenint en compte que és un concurs i que qui ho valora és un jurat, ho trobem més determinant. Creiem que la medalla ens ajudarà a vendre millor i a fer-nos conèixer.
–Tenen nous projectes encarats a desenvolupar-los al futur?
–Estem començant a fer el que es diu apadrinament d’abelles. Amb aquest projecte volem ensenyar a la gent que tothom pot fer alguna cosa per la naturalesa i que poden ajudar al medi ambient a créixer i a ser més sostenible i més fort. Entre tots podem ajudar a fer producte d’Andorra i de qualitat.