El diumenge a Conca vam anar a visitar el Museu Paleontològic de Castella-La Manxa. El nucli d’aquesta col·lecció està constituït pels fons procedents de les intervencions paleontològiques als jaciments conquesos de Las Hoyas (Cretàcic Inferior de la Cierva) i Lo Hueco (Cretàcic Superior de Fonts), encara que també formen part d’aquesta col·lecció fons d’altres jaciments paleontològics de titularitat de la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa.
En primer lloc, vam visitar la zona exterior enjardinada, perquè era més d’hora i així feia menys calor. De seguida em va cridar l’atenció un arbret plantat en memòria dels morts a la pandèmia de la covid-19. A l’exterior, hi ha una mena de parc paleontològic on es podien veure diferents estàtues de dinosaures de diverses varietats, cocodrils atacant-los i ous de dinosaure; uns ja oberts, amb les cries al costat, i altres tancats. Els arbres, buscant una coherència més gran amb l’ambient dels dinosaures, eren ginkgos, cedres…
Ja a dins, a l’entrada, pots veure un audiovisual referit a alguns dels jaciments que nodreixen el museu de peces i algunes rèpliques de dinosaures. Des d’allà, vam començar amb l’àrea del Paleozoic. Hi vam poder gaudir de fòssils castellanomanxecs de fa 530-255 milions d’anys, fonamentalment de Toledo i Ciudad Real, a més de rèpliques d’altres organismes que van habitar aquesta regió durant aquest període.
Vam seguir amb el Mesozoic on les peces que el componien eren fòssils de Castella-La Manxa distribuïts entre el Triàsic, Juràssic i Cretaci. Destacava molt una peça espectacular d’un Simosaure de l’Atance. A continuació, al Cenozoic s’engloben peces que van des de finals del Cretàcid, data en què es van extingir els dinosaures fins a l’actualitat.
Ja al Miocè, vam poder observar mamífers del Miocè Inferior de Conca i Faunes de mamífers del Miocè Superior de Ciudad Real. Hi havia peces originals de grans dimensions, juntament amb rèpliques de rinoceronts llanuts, tigres de dents de sabre i óssos de les cavernes, que ens van anar introduint cap al Plistocè. La visita a aquesta àrea del museu acaba al Plistocè amb un impressionant diorama d’una escena de caça de neandertals que em va agradar molt per la seva versemblança amb una escena real, i un exemple de pintures rupestres.
La següent àrea està dedicada íntegrament als principals jaciments amb dinosaures de Castella-La Manxa: las Hoyas (Cretàcic Inferior, 125 milions d’anys) i Lo Hueco (Cretàcic Superior, 72 milions d’anys).
El jaciment de Las Hoyas se situa a la regió muntanyenca de Conca, al terme municipal de la Cierva, a 20 quilòmetres de la ciutat. És una de les zones més importants per a l’estudi del Cretaci Inferior, a causa del grau de conservació excepcional dels fòssils trobats en aquest jaciment. Constitueix, doncs, un exemple únic de dipòsit de l’era Mesozoica (corresponent al període Barremiense, entre 125 i 110 milions d’anys) per les seves condicions geològiques i paleontològiques. Els fòssils trobats al jaciment s’han convertit en peces de gran rellevància a partir de les quals podem rescatar informació sobre l’origen d’animals i plantes al seu ecosistema original.
Pel que fa a Lo Hueco, es tracta d’un dels dos jaciments de dinosaure més importants d’Europa. Es troba al poble de Fuentes situat al sud de la regió muntanyenca de Cuenca, a uns 18 km de distància de la capital. La col·lecció de Lo Hueco està composta per més de 12.000 exemplars d’organismes de fa uns 75 milions d’anys entre els quals hi ha esquelets parcials d’alguns dinosaures de grans dimensions.
Realment, una visita molt interessant i que té moltes més coses per explicar, però jo aquí ja ho he de deixar. Espero haver-vos motivat a fer una visita al museu. Fins al proper article!