La situació de pau que es va establir dimecres de forma temporal amb la Unió Sindical (USdA) i la nova concessionària del servei d’ambulàncies (UTE) després de l’amenaça de vaga per part del grup de treballadors subrogats com a denúncia de les irregularitats en els seus drets, és incerta. El portaveu dels assalariats implicats, Joan Torra, va assegurar que «l’acord només donava marge per realitzar el servei d’ahir, però les circumstàncies van canviant a cada moment i els empleats han d’esperar fins a última hora perquè els arribi la planificació de l’endemà». És a dir, «fa dos dies no sabien a quina hora havien d’anar a treballar o què havien de fer, i ahir a la tarda estaven en la mateixa situació», va afegir Torra. Per la seva banda, un dels tècnics del transport sanitari no medicalitzat va explicar a EL PERIÒDIC que «nosaltres som els últims de saber com evoluciona la situació, però estem preocupats, perquè ja fa més de nou mesos que lluitem».
Després de dues reunions, els sindicats i l’empresa adjudicatària han arribat a aquest acord, aparentment eventual, per mantenir els drets que tenien amb l’anterior concessionari, Ambulàncies del Pirineu (ADP) i, a més, treballaran en l’elaboració d’un conveni col·lectiu tutelat pel Ministeri de Salut, segons es va pactar ahir, acte que va ser aixecat per una saig. Tanmateix, el sindicat dona un marge d’entre dues i tres setmanes per complir amb el compromís de mantenir les condicions laborals de l’antiga empresa, una demanda que tenia el vistiplau de l’antic ministre de Salut. Si no, no descarten l’opció de les vagues.
Per la seva banda, el ministre de Salut, Albert Font, va valorar la problemàtica com un «malentès», i va assenyalar que «la nostra obligació és verificar que aquest protocol d’acord estigui respectat i és el que m’he compromès a fer amb els representants dels treballadors». Alhora, va remarcar que el servei d’ambulàncies continuarà garantit, ja que només es tracta d’una «controvèrsia a escala de les condicions laborals del resultat d’una adjudicació de concurs», va insistir Font. Tot i el compromís del ministre, Torra va lamentar que «el culpable de tot això és el SAAS».
Amb relació al desacord inicial, el portaveu va assegurar que l’UTE no compleix amb el codi de relacions laborals i, per aquesta raó, ja s’han tramitat les pertinents denúncies a Inspecció de Treball a través del servei de Policia. Paral·lelament, va asserir que amb l’anterior empresa adjudicatària també va haver-hi problemes legals, i va expressar que aquests últims tres anys ha pogut funcionar a través de l’acord amb l’antic ministre, però sense cap millora per als treballadors. «Ara, amb aquesta empresa s’esperava una equiparació salarial amb la resta de treballadors de transport sanitari, i estem negociant-ho i discutint-ho perquè es compleixi», va afegir.
Per ara, Font va informar que el ministeri encomanarà al SAAS, «que és l’interlocutor natural tant dels treballadors com de l’empresa» la vigilància del compliment de l’acord, la verificació que l’adjudicació hagi estat feta com calgui i que els criteris de concessió siguin respectats. En aquesta línia, els sindicats també van realitzar una reunió ahir amb el Grup Parlamentari Socialdemòcrata, arran la qual consellera general Susanna Vela va tramitar una demanda d’informació amb relació al darrer concurs i l’adjudicació del transport sanitari assistit no medicalitzat, convocat l’any 2021. Concretament, va demanar el plec de bases del concurs, les ofertes presentades, l’acta de licitació, l’informe d’adjudicació, accés als contractes i ampliacions de contractes signats amb les diferents concessionàries, així com les actes de les reunions celebrades entre el poder adjudicador i els concessionaris del concurs.
En el tancament d’aquesta edició en paper, l’acord continuava vigent i els serveis d’avui s’havien de dur a terme amb normalitat.