Els termòmetres han marcat temperatures de rècord per al mes de juliol aquest passat cap de setmana, fregant els 39 graus centígrads a la Borda Vidal, i l’onada de calor que hem estat vivint ha estat de les més llargues mai registrades. Aquests són alguns indicadors més del canvi climàtic, que ja és aquí.
Fruit d’això, aquests últims anys des del Consell General s’han aprovat, per unanimitat, diferents lleis i mesures que aposten per la transició cap a un model més sostenible i per combatre els efectes del canvi climàtic. Algunes de les mesures destacades són la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), la Declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica, i la recentment aprovada Llei d’economia circular (LEC). Tres textos que assenten les bases per fer efectiva la citada transició, però el que és i serà clau per fer realitat aquest canvi és la seva implementació decidida i constant.
Ja fa temps que hem superat el punt de no retorn amb relació al canvi climàtic. Per tant, ara ens toca, a part de mitigar els efectes d’aquest canvi climàtic, adaptar-nos a aquests i ser resilients. Tot sovint, quan es parla de canvi climàtic i de les afectacions d’aquest a Andorra, es pensa en el model econòmic, en la desestacionalització del turisme i en el fet que la quantitat de neu vagi reduint-se cada hivern. Però l’adaptació ha d’anar més enllà del model econòmic per tocar tots els aspectes de la vida, arribant al dia a dia de la població. Així mateix, cal veure com afecta el canvi climàtic a les persones i com impacta en, per exemple, els consums energètics i de recursos naturals.
Durant aquesta legislatura, el nostre grup parlamentari ha proposat diversos canvis legislatius per nodrir de recursos el Fons Verd, previst a la citada Litecc. Algunes propostes no han prosperat, com l’aposta perquè una part dels recursos de la taxa turística es destinessin al Fons Verd, per tal de reduir l’impacte del turisme i aportar un component ecològic a la taxa. Altres sí que han tirat endavant, com el fet de destinar l’import de les sancions que preveu la LEC al Fons Verd, per tal de crear connexions i sinergies entre les polítiques d’economia circular i les de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic.
El Fons Verd ha de servir per fer front als impactes del canvi climàtic a través de, per exemple, el finançament de noves infraestructures energètiques més sostenibles, basades en fonts renovables. Perquè són necessaris molts recursos i una voluntat política decidida per poder anar canviant el model productiu i energètic de l’economia andorrana i engegar les accions i els canvis pertinents per poder fer del Principat un país més resilient i adaptat al canvi climàtic.
Això implica ser un país amb una economia diversificada i desestacionalitzada, però també un país amb una mobilitat molt més sostenible i efectiva i amb un urbanisme més amable i adaptat als canvis de temperatura. I per últim, però no menys important, això passa perquè siguem un país amb una població conscienciada sobre el consum i l’escassetat de determinats recursos, així com de la necessitat de reduir la generació de residus i augmentar l’eficiència energètica.