Reunió bilateral entre Andorra i Catalunya ahir a l’edifici administratiu del Govern en què es van trobar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà. Va ser una trobada política en què es van compartir objectius comuns, com ara les accions contra el canvi climàtic o la gestió dels residus. En aquest sentit, van coincidir en l’ambició, compartida amb la Unió Europea (UE), d’assolir la neutralitat carboni l’any 2050.
Pel que fa als residus, Calvó va explicar que un 70% dels que genera Andorra arriben a gestors autoritzats de Catalunya, en rep de la Cerdanya i trasllada part de la matèria orgànica del país a la comarca veïna. «Tenim la voluntat de reforçar la col·laboració, ja sigui treballant amb la mateixa dinàmica, que ha estat satisfactòria, o amb noves línies de treball que podríem explorar com el tèxtil», va afirmar la ministra de Medi Ambient. Per la seva banda, Jordà va afegir que «ens hem emplaçat per anar més enllà si convé i per continuar sumant sinergies, també en temes com l’economia circular, perquè els reptes són compartits i múltiples».
La reunió s’emmarca en les relacions de bon veïnatge entre Andorra i Catalunya, que s’han reprès al més alt nivell després de la trobada entre el cap de Govern i el president de la Generalitat. «Venim amb la idea de copiar les coses bones que feu aquí, ja que soc molt amant de copiar allò que es fa bé, i també oferir allò que ens sembla que fem bé; no cal inventar, el temps ens requereix ser àgils i eficients», va afirmar Jordà.
La consellera es va mostrar «gratament sorpresa perquè es dona la coincidència que tenim un ministeri i una conselleria gairebé calcats, amb uns reptes que van més enllà dels nostres països, així que tot allò que puguem compartir serà un encert, ja que l’escalfament global no n’entén de fronteres». A partir d’ara, es programaran reunions tècniques amb els respectius directors per tal d’abordar els projectes compartits.
Finalment, la trobada va permetre signar un nou conveni amb l’Institut de la Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que van ratificar la ministra i la consellera. El conveni permet formalitzar el suport tècnic que presta l’IRTA al ministeri en matèria agrícola i benestar animal.
A la reunió també hi van prendre part el director del departament d’Agricultura, Josep Casals; la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer; el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC), Carles Miquel, i el director d’Afers Bilaterals i Consulars del Ministeri d’Afers Exteriors, Andreu Jordi.
La delegació catalana es va completar amb el director de l’IRTA, Josep Usall; la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera; la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, i el director del Serveis Territorials del Departament a Lleida, Pirineu i Aran, Ferran de Noguera.
Després de la reunió, ambdues delegacions es van desplaçar fins a les instal·lacions del celler i explotació agrícola i ramadera de Casa Auvinyà per veure de primera mà la producció del vi d’alta muntanya que es fa al país sota el segell de Productes Agrícoles i Artesans d’Andorra.