Search
Close this search box.

La reforma fiscal implica l’augment mitjà del tipus efectiu del 0,69%

Les empreses amb beneficis hauran de pagar un mínim del 3% i un màxim del 10% de l’impost de societats

La reforma fiscal aprovada ahir pel Consell de Ministres, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2023, preveu que el tipus efectiu mínim de l’Impost de Societats (IS) sigui en tots els casos superior al 3%, sempre que l’empresa generi beneficis. Fins ara, el tipus general del 10%, que es manté, podia arribar fins al 0% amb les compensacions o deduccions. A més, l’impacte del Projecte de llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres, d’acord amb les dades de l’exercici fiscal del 2019, el darrer que no es va veure afectat per la covid-19, hauria d’implicar un increment mitjà del tipus efectiu de l’IS del 0,69%, un fet que representaria un augment de la recaptació del 13%.

En un context en què l’OCDE impulsa un tipus efectiu del 15% i el dèficit de l’estat es manté en negatiu des del 2020 (100 milions d’euros), l’objectiu de la reforma és millorar la resiliència financera de l’estat dotant al sistema fiscal de la capacitat d’augmentar la recaptació fiscal, preservar la competitivitat del sistema, i avançar en el procés d’apropament als estàndards internacionals. El projecte de llei inclou 86 articles i la modificació de nou lleis vigents.

Pel que fa a l’homologació internacional, la nova legislació introdueix els intercanvis d’acords fiscals entre jurisdiccions i, al mateix temps, s’afegeixen set jurisdiccions amb les quals es realitzarà intercanvi automàtic d’informació fiscal a partir del 2023 (Hong Kong, Macao, Maldives, Marroc, Equador, Perú i Samoa). Amb aquestes set noves jurisdiccions, Andorra comptarà amb un total de 102 jurisdiccions amb les quals es duu a terme intercanvi automàtic d’informació fiscal.

Per últim, s’introdueixen canvis en el règim de deduccions. Destaca, en aquest sentit, la deducció per arrendament d’habitatge, que inclou una reducció de la base de tributació d’un 2% dels ingressos procedents de l’arrendament d’habitatges per a residència habitual i permanent a Andorra si els habitatges tenen una renda inferior als 900 euros mensuals. També es transforma la deducció de noves inversions en una del 2% pels projectes de digitalització. A més, es transforma la deducció per noves contractacions, amb la inclusió d’una de 1.000 euros per persona contractada inscrita al Servei d’Ocupació, amb una permanència mínima d’un any. Finalment, s’introdueix una deducció pel mecenatge cultural, social i esportiu, que oscil·la entre el 2 i el 4%.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major de la Massana
Conseller de la minoria de la Massana
Cònsol major d’Ordino
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu