El proper dijous el Museu Carmen Thyssen Andorra inaugurarà la seva nova exposició, Made in Paris, un conjunt pictòric amb la ciutat de la llum com a epicentre cultural de finals de segle XIX i principis del segle XX, i que exemplifica en un recorregut pictòric que té com punt central l’Escola de Belles Arts de París i Canal du Midi, un quadre d’un dels seus alumnes més importants: el fauvista Henry Matisse.
El museu ha estructurat la visita amb una posada en escena molt original que simula línies d’un metro del París de l’època, on els visitants gaudiran d’un divers conjunt d’artistes de diferents parts del món i membres de diferents escoles que es van deixar captivar pel París artístic de l’època. Així, hi ha exemples de pintors de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid (Valentín de Zubiaurre i Antonio Muñoz Degrain); de l’Académie Julian (Thomas Hart Benton i Hermen Anglada Camarasa); de l’Académie Colarossi (Modest Urgell i Inglada i Miquel Villà Bassols), i de l’École de Paris (Baltasar Lobo, Josep Monpou Dencause, Léonard Tsuguharu Fojita i Ramón Pichot i Gironès, entre d’altres). A més, l’exposició inclou quadres de pintors que es van veure influïts posteriorment, com ara Bonaventura Puig y Perucho, Maurice Bartaud, Olga Sacharoff o Gustavo de Maeztu.
Menció especial es mereix Henry Bacon, pintor com Matisse de l’École des Beaux-Arts de París, que al 1894 va visitar Andorra i va recollir les seves impressions en un quadern de dibuix i que ara es podran veure al museu. Es tracta de 12 dibuixos cedits per l’Smithsonian Institution dels Estats Units.
Durant la presentació de l’exposició, que va tenir lloc ahir al museu, Guillermo Cervera, conservador general de la Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza, va destacar l’interessant diàleg que s’estableix entre els artistes representats a Made in Paris, i va desitjar que les persones que visitin el museu «es contagiïn» d’aquesta entente cordial artística.
Per la seva banda, Teresa Areny, cap de projectes del museu, va destacar, d’una banda, el discurs musical que acompanya el recorregut pictòric i que per segona vegada ha anat a càrrec de la Fundació ONCA, en aquesta ocasió dissenyat per Josep Martínez Reinoso, reconegut violinista i musicòleg andorrà. En paraules d’Areny «la unió entre música i art convida el visitant a tenir una experiència artística enriquida per mirades diferents». D’una altra, Areny va remarcar la vessant didàctica del museu en la qual continua treballant tot l’equip i que aquest any prendrà vida en forma de tallers familiars i un cicle de conferències, entre d’altres accions.
L’exposició es podrà veure a partir de dijous 10 de febrer i fins al 8 de gener de 2023.