Anna Garcia és l’actual cap del Departament de Cultura del Comú d’Escaldes-Engordany. Ara, ha decidit per primera vegada fer un pas endavant i presentar-se com a candidata a cònsol major per les eleccions comunals.
–Quines són les principals línies a seguir de la seva candidatura?
–La principal línia és que volem treballar per a la ciutadania i la proximitat. Volem estar a l’escolta i al cas de les preocupacions quotidianes de la ciutadania, i donar resposta al que els preocupa. Aquesta és la nostra principal línia de treball.
–L’any que ve s’ha de revisar el Pla d’Ordenació Urbanística Parroquial. Quines serien les revisions que faria, si guanya les eleccions comunals?
–És un dels motius pels quals aquesta candidatura s’ha presentat amb aquestes eleccions comunals, és la possibilitat de revisar justament aquest pla. El que es vol és treballar o desenvolupar un pla per tot el que és la zona del Clot d’Emprivat, perquè és una cosa que preocupa molt la ciutadania; com tots sabem, és el que surt actualment a tots els mitjans de comunicació. El que es vol fer és estudiar i revisar, fer com un màster pla d’aquesta zona, evidentment treballant conjuntament amb els propietaris per tornar a dissenyar aquest espai, per fer més inclusives les torres que ja existeixen i les possibles edificacions futures. Com diem aquests dies, és redissenyar un espai i que la ciutadania d’Escaldes-Engordany se’l pugui fer seu, que no sigui un espai com en contra, sinó que sigui un espai que tots el puguem fer nostre i el treballarem tenint en compte la sostenibilitat, l’acció climàtica, els espais verds i els espais per a vianants, però tot això conjuntament amb els propietaris.
–Quines mesures preveuen per evitar que el creixement urbanístic arribi a extrems?
–Primer de tot, per poder-ho evitar s’ha de fer aquest estudi de càrrega, que pel moment encara no s’ha realitzat, i és molt important perquè aquest estudi ens permetrà veure fins on es pot anar i fins on pot créixer la parròquia d’Escaldes-Engordany, i a partir de totes aquestes dades que s’obtindran, dissenyar la parròquia del futur.
–Envers els habitatges de preu assequible, quines són les propostes de la seva candidatura?
–Primer de tot, el punt número u és l’habitatge. Com dèiem és la prioritat de la nostra ciutadania, doncs és la nostra prioritat. És molt important, tot i que no és una competència exclusivament del Comú, és una competència més aviat del Govern, però evidentment és una preocupació molt gran i el que no poden fer els comuns és defugir-la, sinó afrontar-la i treballar conjuntament amb el Govern per trobar mesures que s’ajustin el més possible a les necessitats de la ciutadania. Una de les propostes que volem fer és construir habitatges a preu assequible, amb parcel·les propietat del Comú. N’hi ha una al carrer dels Pardals, però hi ha també d’altres possibilitats amb altres unitats d’actuació al centre de la parròquia o a altres zones urbanes una mica més amunt. Això en el seu moment ja ho estudiarem per veure on és més adequat construir. Després hem dit que col·laborarem per impulsar una normativa per poder utilitzar espais que estan en desús, com són els sotacaps de casa o les plantes baixes de certs edificis, sempre també per a lloguers a preu assequible. Reduirem a 0% la cessió urbanística amb el cas que els propietaris construeixin també habitatges a preu assequible. Volem reduir l’impost d’inquilinat dels propietaris que tinguin habitatges a preu assequible. Tota una sèrie de punts importants. Volem potenciar els espais de vida compartida, que es coneixen com coliving, perquè són habitatges col·laboratius. Per a nosaltres és un punt molt important. Hem vist tots aquests darrers mesos que és una gran preocupació dels ciutadans, jo no diria d’Escaldes-Engordany, diria d’Andorra, i per això hem adoptat totes aquestes propostes per poder-ho treballar durant els propers quatre anys.
–Quin creuen que serà l’impacte de les futures torres del Clot d’Emprivat?
–Nosaltres no parlarem de futures torres, però sí que volem treballar aquest pla especial en què plantejarem de nou tota aquesta zona per veure quina és la millor proposta que podem oferir tant al propietari com a la ciutadania per aquest espai. És un repte molt difícil, ho sabem, però tenim moltes ganes de treballar-lo conjuntament entre tots, per a arribar a crear un espai que sigui sostenible, integrat dins de la nostra parròquia i respectant l’acció climàtica, de benestar, de qualitat de vida de la ciutadania, oferint espais verds, millorant igual les torres existents treballant jardins verticals, introduint el verd, perquè tenim una torre a Escaldes, que és l’espai de Caldea, que està integrada en el nostre paisatge. Volem treballar perquè tota aquesta zona també estigui inclosa dins d’aquest entorn.
–Expliqui’ns, quina és la visió del Projecte Caldes?
–Si la ciutadania escull el nostre projecte, mirarem en quin estat està, què és el que s’ha fet, què s’ha de continuar fent i mirarem el que està compromès dins d’aquest projecte. Per nosaltres el que està claríssim és que la part alta de la parròquia demana un esforç de treball, però com demanen molts barris d’Escaldes-Engordany. No ens oblidem de Fiter i Rossell, no ens oblidem de l’Obac, no ens oblidem del Pessebre; s’han de fer esforços en molts altres barris de la parròquia, però evidentment allà no deixa de ser com el nucli històric. Tenim l’aparcament de l’Obac, que és un projecte que nosaltres reprenem, que estudiarem el motiu pel qual s’ha aturat i el millorarem si fa falta, perquè pensem que és molt important aquesta zona d’habitatges antics que no tenen aparcament, d’oferir-ne més, tot i que ja se’n faran amb l’aparcament que s’està fent davant de l’església. Treballarem amb els propietaris, fa falta un embelliment de parròquia, treballar el passeig del riu per a arribar també en aquesta part alta. També volíem potenciar una miqueta l’associacionisme de comerços, restauradors… I més que potenciar, liderar. És molt important que el Comú lideri aquest tipus d’associació per ajudar a tornar a impulsar aquest tipus d’activitat a la part alta d’Escaldes, que és una zona on hi ha moltíssima vida, perquè és una zona on la gent viu. Durant els anys sí que han desaparegut molts hotels, era una zona vinculada als hotels amb aigua calenta, les primeres botigues, i és veritat que això s’ha desplaçat. Ens esperen quatre anys amb reptes importants, però la veritat és que tenim moltes ganes de treballar per assolir-los.
–Podria detallar quines són les iniciatives culturals que proposen des de la seva candidatura?
–Escaldes-Engordany és una parròquia jove. La seva història com a parròquia neix el 1978, és a dir, que tenim 45 anys, és una parròquia que té molta història perquè sempre ha estat molt emprenedora, molt dinàmica, molt valenta. És una parròquia que en el seu moment és ella que creu en el pessebre vivent. És una parròquia que desenvolupa, gràcies al pessebre vivent, tota una política turística, que podríem dir que és pionera en el seu moment. És pionera també amb el termalisme, pionera amb l’esbart Santa Anna, tenim l’esbart més vell del Principat d’Andorra, la cavalcada dels reis surt d’Escaldes-Engordany. És una parròquia capdavantera i amb tot cas el que farem és continuar creient amb totes aquestes coses i continuar fent-ho tot perquè Escaldes-Engordany sigui aquesta parròquia valenta, pionera i capdavantera dins del país.