La presidenta de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Sílvia Cunill, va presentar-se ahir davant de la Comissió Legislativa de Finances del Consell General per a rendir comptes de l’activitat de l’organisme davant dels consellers, destacant sobretot el cas de BPA. En aquesta audiència, Cunill va mostrar l’evolució, trajectòria, accions i anàlisis que l’AREB ha desenvolupat d’ençà que va iniciar la trama que implicava a la Banca Privada d’Andorra amb una carta de l’agència del departament del tresor del Govern dels Estats Units, FinCEN, on alertaven de la seva preocupació de primer ordre per probabilitats de casos de blanqueig de capitals el març de 2015, uns pocs anys després que grans companyies com JP Morgan o Deutsche Bank trenquessin relacions amb l’entitat. Vuit anys després, Cunill va declarar que «em satisfà molt i és un gran orgull poder dir que el 96% dels clients s’han pogut traspassar» a altres entitats d’aquells antics usuaris de la Banca Privada d’Andorra que van justificar correctament l’origen dels seus ingressos. D’aquesta forma, Cunill va estipular que, amb la resolució que van enviar el passat mes de maig, van donar per finalitzat el procés de remediació de clients i tancar la finestra acordant amb la Batllia l’obertura de la liquidació concursal de la Banca Privada d’Andorra.
Així mateix, la presidenta de l’AREB va explicar que, durant aquests darrers anys, l’agència ha realitzat 386 procediments judicials sobre aquesta trama. D’aquestes quatre-centenes, un total de 131 continuen en procés, mentre que 255 ja han pogut ser resoltes per l’agència. Segmentades per tipologies, 180 d’aquests procediments guarden relació amb els comptes de la Banca Privada d’Andorra que eren sospitosos d’haver comès delictes de blanqueig de capitals, mentre que la resta de procediments responen a altres subjectes. Cunill va testificar que l’AREB ha procedit de forma en què totes les seves decisions per a la regulació de la intervenció «han estat avalades en primera o diverses sentències, en primera o segona instància».
Finalment, la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va demanar a l’agència que sigui més transparent amb els seus comptes i va demanar un canvi en la llei que regula l’AREB i del Tribunal de Comptes per assolir aquesta major claredat en la comptabilitat de l’agència.